Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Αλλαγή στρατηγικής με περικοπές 3,5 δισ.

Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοινώνει σαρωτικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης. Σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων, πώληση της Postbank και υποβάθμιση του στόχου κερδοφορίας. Βουτιά 4% για τη μετοχή.

Deutsche Bank: Αλλαγή στρατηγικής με περικοπές 3,5 δισ.

Πρόγραμμα περικοπών στο κόστος λειτουργίας ύψους 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Deutsche Bank ενώ παράλληλα κατέβασε σημαντικά τον πήχη κερδοφορίας. Η γερμανική τράπεζα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μείωση των κερδών της κατά 50%, αλλά και την πρόκληση των αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων, ανακοίνωσε αλλαγή στρατηγικής με σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων της.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 200 δισ. ευρώ στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, ενώ παράλληλα θα αποχωρήσει από το ένα δέκατο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης με στόχο την ενίσχυση των κερδών και τον περιορισμό ρίσκου. Έτσι, ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος υποκύπτει στις πιέσεις των επενδυτών να ακολουθήσει το παράδειγμα ανταγωνιστών της όπως η UBS και η Credit Swiss, τερματίζοντας τις μη κερδοφόρες δραστηριότητες και μειώνοντας την έκθεσή της στο investment banking.

Η τράπεζα εγκατέλειψε επίσης τον στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 12% μέχρι τα τέλη του 2016, λέγοντας ότι ο στόχος τίθεται «μεσοπρόθεσμα» στο 10%. Ο Kinner Lakhani της Citi χαρακτήρισε το νέο στόχο «σχετικά μη φιλόδοξο»

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στη νέα στρατηγική, με τη μετοχή ου γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού να καταγράφει απώλειες άνω του 4%. «Υπάρχουν στόχοι για το 2020 και σχέδιο εξοικονόμησης και επενδύσεων τα οποία εμείς και η αγορά θα αντιμετωπίσουμε με επιφυλακτικότητα, δεδομένου του πολυτάραχου παρελθόντος» σχολίασε ο Όμαρ Φολ, αναλυτής στην Jefferies International.

Η Deutsche Bank ήδη ανακοίνωσε βουτιά 50% στα κέρδη πρώτου τριμήνου που διαμορφώθηκαν στα 559 εκατ. ευρώ, λόγω νομικών χρεώσεων. Αντιθέτως, ο κύκλος εργασιών της γερμανικής τράπεζας κατέγραψε άνοδο 24% στα 10,4 δισ. Σημειώνεται πως οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ επέβαλαν στην τράπεζα πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τη χειραγώγηση επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Deutsche θα προχωρήσει στην πώληση της μονάδας Postbank μέσω του χρηματιστηρίου έως τα τέλη του 2016 και να κλείσει έως 200 καταστήματα – πάνω από το ένα τέταρτο του δικτύου λιανικής τραπεζικής – έως το 2017.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να κοστίσουν συνολικά 3,7 δισ. ευρώ, με την τράπεζα παράλληλα να εξοικονομεί ετησίως 3,5 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank δεν διευκρίνισε πόσες θέσεις εργασίες θα χαθούν ή από ποιες χώρες θα αποχωρήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v