Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαουδική Αραβία: Νέος πρίγκιπας διάδοχος ο ανιψιός του Βασιλιά

Σημαντικό βήμα για την ομαλή μετάβαση προς τη νέα γενιά ηγετών της Σαουδικής Αραβίας. Ο Βασιλιάς Σαλμάν ορίζει τον ανιψιό του νέο πρίγκιπα διάδοχο. Αλλαγές επίσης σε υπουργεία και τη διοίκηση της Aramco.

Σαουδική Αραβία: Νέος πρίγκιπας διάδοχος ο ανιψιός του Βασιλιά

Σαρωτικές αλλαγές στην ανώτατη διοικητική βαθμίδα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ο Βασιλιάς Σαλμάν, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της εξουσίας στη νεότερη γενιά. Συγκεκριμένα, όρισε ως νέο πρίγκιπα διάδοχο  τον ανιψιό και νυν υπουργό Εσωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, αντικαθιστώντας τον ετεροθαλή αδερφό του πρίγκιπα Μόκρεν.

Ο γιος του βασιλιά, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που διατελεί υπουργός Άμυνας, είναι πλέον δεύτερος στη σειρά διαδοχήςι.

«Είναι μία κίνηση που θέλει να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση προς τη νέα γενιά των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας, παρακάμπτοντας τους μεγαλύτερους σε ηλικία γιους του ιδρυτή του βασιλείου, Αμπντουλαζίζ, γνωστού και ως Ιμπν Σαούντ» σχολιάζουν οι Financial Times.

Επίσης, ο βασιλιάς αντικατέστησε τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών, τον πρίγκιπα Σαούντ αλ Φάισαλ ο οποίος ήταν στη θέση αυτή από τον Μάρτιο του 1975, με τον πρεσβευτή του βασιλείου στην Ουάσινγκτον Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος γίνεται ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν μεγάλη αλλαγή στην κορυφή της οικογένειας Αλ Σαούντ και μία απομάκρυνση από τις επιλογές πριγκίπων του αποθανόντος τον Ιανουάριο βασιλιά Αμπντάλα προς εκείνους που είναι πιο κοντά στον νέο μονάρχη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της σαουδαραβικής Aramco, Χάλιντ αλ-Φάλιχ διορίστηκε υπουργός Υγείας και πρόεδρος της Aramco και ο υπουργός Εργασίας Άντελ αλ-Φακέιχ διορίστηκε υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού. Τον αντικαθιστά ο Μούφρεκ αλ-Χακμπάνι.

Ο βετεράνος υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ-Νάιμι παρέμεινε στη θέση του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v