Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηδενικός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Μετά από τέσσερις μήνες αποπληθωριστικών πιέσεων, η Eurostat ανακοίνωσε πληθωρισμό σε μηδενικό επίπεδο για την ευρωζώνη. Αμετάβλητη η ανεργία στο 11,3%, απογοητεύοντας τους αναλυτές που περίμεναν νέα μείωση σε χαμηλό 3ετίας.

Μηδενικός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Σε μηδενικό επίπεδο ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο από -0,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Καταλυτική φαίνεται πως είναι η πορεία των τιμών του πετρελαίου καθώς η τιμή του Brent ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 20%, από 57,1 δολ. ανά βαρέλι την 1η Απριλίου στα 66,2 δολ. ανά βαρέλι. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και ακατέργαστων τροφίμων, έμεινε αμετάβλητος στο 0,6%.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε δραστικές κινήσεις με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Στη μηνιαία της έκθεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό άρχισαν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου. «Η υποχώρηση που είχε παρατηρηθεί τα δύο τελευταία χρόνια έχει σταματήσει. Αυτές οι κινήσεις – με κάποιες διαφοροποιήσεις – παρατηρήθηκαν επίσης και στις ΗΠΑ, αλλά και την Βρετανία» αναφέρει η ΕΚΤ.

«Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει ξεκάθαρα σε θετικό έδαφος το δεύτερο μισό του 2015» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις προσδοκίες για την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού. «Πράγματι, κάποιοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν εάν θα χρειαστεί να συνεχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά το Σεπτέμβριο του 2016».

Στο «μέτωπο» της ανεργίας ωστόσο, η θετική πορεία του Μαρτίου δεν συνεχίστηκε και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας έμεινε αμετάβλητο στο 11,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν νέα μείωση στο 11,2%, που θα αποτελούσε νέο χαμηλό 3ετίας. Η Eurostat δήλωσε  ότι συνολικά ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε οριακά, κατά 36.000 στα 18,10 εκατ. ανθρώπους.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v