Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση επιτοκίων στη Ρωσία – Στο 12,15% από 14%

Η τρίτη μείωση επιτοκίων μέσα σε διάστημα 4 μηνών από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Καθώς το ρούβλι ανακάμπτει και ο πληθωρισμός υποχωρεί, η Μόσχα προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Νέα μείωση επιτοκίων στη Ρωσία – Στο 12,15% από 14%

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε μεγάλη μείωση επιτοκίων κατά 185 μονάδες βάσης, σε μία τολμηρή κίνηση για να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων κατά το 2015, καθώς η κεντρική τράπεζα ποντάρει πως ο κίνδυνος για νέα "αιμορραγία στο ρούβλι έχει υποχωρήσει, ανοίγοντας το δρόμο για επεκτατική νομισματική πολιτική.

«Με την ανατίμηση στο ρούβλι και τη σημαντική συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2015, τείνει να υπάρξει σταθεροποίηση στη μηνιαία επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή και τον ετήσιο πληθωρισμό» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας και συμπληρώνει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε επίπεδο χαμηλότερο του 8% σε έναν χρόνο και θα πετύχει τον στόχο του 4% το 2017»

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiullina, έχει ήδη μειώσει δύο φορές τα επιτόκια το 2015, κατά μία ποσοστιαία μονάδα το Μάρτιο και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο. Το ρούβλι αντέδρασε καλά και στις δύο αυτές κινήσεις καθώς το 2015 καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 15%, μετά την αιμορραγία του προηγούμενου χρόνου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v