Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Κάμερον και Μίλιμπαντ. Την Πέμπτη ανοίγουν οι κάλπες και οι δημοσκοπήσεις δε δείχνουν νικητή. Τα σενάρια για τις κυβερνητικές συμμαχίες και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. Επί τάπητος το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία

Είναι οι πιο αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών στη Βρετανία. Οι κάλπες ανοίγουν την Πέμπτη στη Γηραιά Αλβιόνα και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή. «Μένουν τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, φαίνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα πετύχει αυτοδυναμία, αλλά οι συμμαχίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τα μικρότερα κόμματα τίθενται ακόμη προς συζήτηση» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού τον Ντέιβιντ Κάμερον και οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για να αποκτήσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Και οι δύο φέρονται να αποσπούν το 34% των ψήφων.

«Κανένας δεν θα κερδίσει. Γνωρίζω ότι ο Κάμερον και ο Μίλιμπαντ γυρνούν ως ρομπότ λέγοντας ότι θα κερδίσουν. Δεν θα γίνει όμως έτσι και το ξέρουν» δήλωσε ο Νικ Κλεγκ, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που το 2010 έγινε κυβερνητικός εταίρος των Συντηρητικών.  

Τα θέματα που διακυβεύονται είναι σημαντικά. Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι σε περίπτωση επανεκλογής θα προχωρήσει το 2017 σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Επίσης, αυτές οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να θέσουν ξανά επί τάπητος το θέμα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, ενώ κρίσιμη είναι η συζήτηση και για την οικονομική πολιτική της Βρετανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποσπάσουν λιγότερες από 300 έδρες έκαστο σε σύνολο 650. Συγκεκριμένα, βάσει των Financial Times, οι Συντηρητικοί αναμένεται να καταλάβουν 274 έδρες και οι Εργατικοί 270. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) εκτιμάται ότι θα καταλάβει 50 έδρες, οι Φιλελεύθεροι  Δημοκράτες 20 με 30 και το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) λιγότερες από 10 έδρες.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αρνούνται να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία «εξέλιξη που μπορεί να εκληφθεί ως απόδειξη ότι αποδυναμώνεται ο έλεγχος που ασκούν στην εξουσία» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Παρ' όλα αυτά, στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να κρατήσουν πολύ περισσότερο από ό,τι το 2010 και να συμπεριλάβουν περισσότερα κόμματα.

Για τους Εργατικούς, η πιο λογική οδός θα είναι η συγκυβέρνηση με το SNP, αν και οι δύο πλευρές το απορρίπτουν. Οι Συντηρητικοί φαίνεται πως θα στραφούν και πάλι στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, μόνο εάν και τα δύο κόμματα μαζί μπορούν να πετύχουν κυβερνητική πλειοψηφία. Από την άλλη πλευρά, ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Εργατικούς. Επί τάπητος τίθεται πάντως ακόμη και η πιθανότητα κυβέρνησης μειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v