Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Επικύρωσε τη συμφωνία για τη δημιουργία του ΔΝΤ των BRICS

Τα BRICS προχωρούν τα σχέδια για τη δημιουργία "αντίπαλου δέους" σε διεθνείς θεσμούς όπως το ΔΝΤ. Η Μόσχα, που επικύρωσε τη σχετική συμφωνία το Σάββατο, θα εισφέρει 18 δισ. δολάρια στο ταμείο και η Κίνα 41 δισ. δολάρια.

Ρωσία: Επικύρωσε τη συμφωνία για τη δημιουργία του ΔΝΤ των BRICS

Σε επικύρωση της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου ύψους 100 δισ. δολαρίων για τα BRICS –τις πέντε κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου που περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Ν. Αφρική- προχώρησε το Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το AFP, η Μόσχα αναμένεται να συνεισφέρει 18 δισ. δολάρια στο ταμείο, ενώ η Κίνα είχε υποσχεθεί να δώσει 41 δισ. δολάρια. Η συμφωνία για τη δημιουργία του ταμείου είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.

Οι αναδυόμενες οικονομίες σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν τη δική τους διεθνή τράπεζα, με έδρα τη Σαγκάη, αμφισβητώντας την δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές χρήματος.

«Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες BRICS επικυρώθηκε» ανέφερε έγγραφο του Κρεμλίνου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Στόχος του ταμείου είναι να προστατεύσει τα BIRCS από τις «βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» και να προωθήσει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πέντε χωρών.

Η Ρωσία θεωρεί το ταμείο εναλλακτική λύση έναντι διεθνών οικονομικών θεσμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τους οποίους κυριαρχούν οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι χώρες BRICS αντιστοιχούν στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v