Ανάκληση 6,5 εκατ. οχημάτων από Nissan και Toyota

Προβλήματικοί αερόσακοι σε πολλά από τα γνωστά μοντέλα των ιαπωνικών εταιριών θα μπορούσαν είτε να μη λειτουργήσουν, είτε να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Ανάκληση 6,5 εκατ. οχημάτων από Nissan και Toyota

Λόγω ελαττωματικών αερόσακων οι ιαπωνικοί κατασκευαστές Toyota και Nissan ανακαλούν πάνω από 6,5 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Toyota, η εταιρία ανακαλεί περί τα 5 εκατ. οχήματα διεθνώς.

Η κανονική λειτουργία των οχημάτων αυτών δεν έχει κανένα πρόβλημα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Το θέμα αφορά αποκλειστικά τους αερόσακους, καθώς στη θέση του οδηγού και του συνοδηγού θα μπορούσε να διεισδύσει υγρασία στην αερογενήτρια του αερόσακου. Έτσι, σε περίπτωση ενός ατυχήματος, ο αερόσακος θα μπορούσε να μη λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.

Η Nissan ανακοίνωσε ότι στους αερόσακους υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, οφειλόμενος σε δυσλειτουργία του μεταλλικού περιβλήματος της αερογενήτριας του αερόσακου. Και οι δύο κατασκευαστές δήλωσαν πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν ατυχήματα ή τραυματισμοί.

Υπάρχουν συνολικά 35 μοντέλα της Toyota, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2003 κιαι 2007, μεταξύ των οποίων τα Corolla και Yaris, τα οποία παρουσιάζουν το εν λόγω πρόβλημα. Για τη Nissan πρόκειται για μοντέλα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2008.

H ανάκληση σχετίζεται με το σκάνδαλο της ιαπωνικής εταιρίας αερόσακων Takata. Τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις θανάτων στις ΗΠΑ και Μαλαισία συνδέονται με ελαττωματικούς αερόσακους της εταιρίας. Μπορούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, να εκραγούν, εκτοξεύοντας καυτά μεταλλικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να τραυματίσουν οδηγό και συνοδηγό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v