H Honda ανακαλεί 4,8 εκατ. οχήματα λόγω αερόσακου

Οι ελαττωματικοί αερόσακοι της Takata αποδεικνύονται βραχνάς για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Μετά τη Nissan και την Toyota, τώρα και η Ηοnda ανακοινώνει ότι 4,8 εκατ. οχήματά της πρέπει να μπουν στο συνεργείο.

H Honda ανακαλεί 4,8 εκατ. οχήματα λόγω αερόσακου

Δεν έχει τελειωμό το σκάνδαλο Takata, του ιαπωνικού κατασκευαστή αεροσάκων, που ανάγκασε μόλις χτες τις Toyota και Nissan σε ανάκληση πάνω από 6,5 εκατ. οχημάτων παγκοσμίως. Σήμερα, όπως γράφει η γερμανική Handelsblatt και η Honda ανακαλεί 4,8 εκ. οχήματα. Στην αγορά της Ιαπωνίας αναλογούν 1,74 εκ. από αυτά. Μεταξύ των μοντέλων που αφορά η ανάκληση είναι τα Fit και Accord Hybrid, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Ως αποτέλεσμα του προβλήματος, πρέπει στα συνεργεία των Νissan, Toyota και Honda να αντικατασταθούν οι ελαττωματικοί αερόσακοι, οι οποίοι θεωρούνται συνυπεύθυνοι για το θάνατο 6 άτομων στις ΗΠΑ και στη Μαλαισία. Συνολικά έχουν ανακληθεί γύρω στα 30 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως εξαιτίας των αερόσακων της Takata.

Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχει κίνδυνος λόγω παραλείψεων στην κατασκευή τους οι εν λόγω αερόσακοι, μόλις τεθούν σε λειτουργία, να εκραγούν και η έκρηξη να εκτοξεύσει μέρη του μεταλλικού περιβλήματος του αεραγωγού που γεμίζει τους σάκους με αέρα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαρείς τραυματισμούς. Η Toyota έχει 35 μοντέλα με το συγκεκριμένο αερόσακο που κατασκευάστηκαν από το 2003 μέχρι το 2007, μεταξύ των οποίων και δημοφιλή μοντέλα όπως το Yaris. Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτά υπάρχουν οχήματα που έχουν πωληθεί και στην Ευρώπη. 

Το πρόβλημα θα απασχολήσει τους κατασκευαστές ενδεχομένως για αρκετό διάστημα, διότι μπορεί μεν η αλλαγή του αεροσάκου να διαρκεί το πολύ μία ώρα, αλλά ο προμηθευτής (εν προκειμένω η Takata) δεν μπορεί να αντικαταστήσει απ' ευθείας την ετήσια παραγωγή πολλών χρόνων. Συγκεκριμένα, η εταιρία μπορεί να παράξει περίπου 450.000 κομμάτια το μήνα.

Παρ' όλα τα προβλήματα, όμως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν αναμένεται να εγκαταλείψουν σύντομα την Takata, λένε ειδικοί της βιομηχανίας. Η εταιρία είναι γνωστή για τους ιδιαίτερα μικρούς σε απαιτήσεις χώρου αερόσακους και πολλά οχήματα έχουν κατασκευαστεί με βάση τις προδιαγραφές του εν λόγω κατασκευαστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v