Εvans (Fed): Δεν πρέπει να γίνει αύξηση επιτοκίων ως το 2016

Ο πληθωρισμός δεν θα ανέβει πάνω από το στόχο του 2% ως το 2018, υποστήριξε σε ομιλία του στην Στοκχόλμη της Σουηδίας ο Charles Evans.

Εvans (Fed): Δεν πρέπει να γίνει αύξηση επιτοκίων ως το 2016

Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ,Charles Evans, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα ως το 2016 και της σταδιακής τους αύξησης από εκεί και έπειτα, λέγοντας πως ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

«Η πρόβλεψη μου είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα ανέβει πάνω από το στόχο του 2% ως το 2018» δήλωσε ο κ. Evans σε ομιλία του στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. «Ο τρόπος για να αποφύγουμε μια απώλεια στην αξιοπιστία σχετικά με τον στόχο μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετή στήριξη ώστε να επιτύχουμε τον στόχο του 2% έγκαιρα».

Η Fed έχει διαμηνύσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008, όταν δει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και έχει εύλογες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει την νομισματική σύσφιξη τον Σεπτέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Evans υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι θα εξετάζουν το ζήτημα σε κάθε συνάντηση, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία. Ο ίδιος τόνισε πως ενώ είναι πιθανό να συζητηθεί μια αύξηση τον Ιούνιο, ανάλογα με τα στοιχεία, οι προβλέψεις του δείχνουν πως πρέπει να διατηρηθούν σε μηδενικά επίπεδα.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Fed για την αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v