Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 3μήνου ο PMI μεταποίησης στη Γερμανία

Επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη διαπιστώνει η Markit. Χαμηλότερος των προσδοκιών ο PMI σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου.

Σε χαμηλό 3μήνου ο PMI μεταποίησης στη Γερμανία

Σύμφωνα με την έκθεση της Markit τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI για τη Γερμανία σηματοδοτούν την περαιτέρω μείωση του ρυθμού παραγωγής του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία. 

H μεταποίητική δραστηριότητα στη Γερμανία αυξήθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό του τριμήνου κατά το μήνα Μάιο. Ο μεταποιητικός PMI βρέθηκε επίσης σε χαμηλό τριμήνου, 51,4 από 52,1 τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, ο προκαταρκτικός PMI υπηρεσιών έπεσε στο 52,9 το Μάιο από το 54,0 του Απριλίου. Οι αναλυτές περίμεναν το δείκτη να πέσει στο 53.9 το Μάιο. 

Ο σύνθετος δείκτης Composite Output Index, ο οποίος μετρά συνδυαστικά την παραγωγή του τομέα μεταποίησης και υπηρεσιών έπεσε από το 54,1 τον Απρίλιο στο 52,8 το Μάιο, διαψεύδοντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για 53,8. 

Ο Oliver Kolodseike, αναλυτής της Markit δήλωσε ότι οι εταιρίες ανέφεραν χαμηλότερη αύξηση στην παραγωγή και τις παραγγελίες, κάνοντας λόγο για χαμηλότερη ζήτηση, οικονομική αβεβαιότητα και πιέσεις λόγω υψηλότερου κόστους. Μάλιστα το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο ρυθμό για τα τελευταία 2,5 χρόνια καθώς οι εταιρίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα συνδυασμό μη-ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών, υψηλότερο εργατικό κόστος και υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν μία περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ προς τα μέσα της χρονιάς, φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει αργός τους επόμενους μήνες. Παρ' όλα αυτά, στις θετικές ειδήσεις είναι ότι ο ρυθμός της απασχόλησης αυξήθηκε, με την αγορά εργασίας να μην υφίσταται ακόμα τις συνέπειες του μειωμένου ρυθμού παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v