Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 13 μηνών ο δείκτης PMI μεταποίησης στην ευρωζώνη

Βελτιωμένη η εικόνα στον τομέα της μεταποίησης της ευρωζώνης, αν και ο PMI του τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο του αναμενόμενου επίπεδο. Σε χαμηλό 3μήνου ο PMI μεταποίησης στη Γερμανία. Θετικά τα στοιχεία από τη Γαλλία.

Σε υψηλό 13 μηνών ο δείκτης PMI μεταποίησης στην ευρωζώνη

Πιο αδύναμη από το αναμενόμενο ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Μάιο, ωστόσο οι επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, κάτι που υποδηλώνει πως αυξάνεται η αισιοδοξία στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο σύνθετος δείκτης Composite Flash PMI υποχώρησε στο 53,4 τον Μάιο, από 53,9 τον προηγούμενο μήνα, και έναντι του 53,8 που ανέμεναν οι αναλυτές. Παρέμεινε ωστόσο για 23ο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 53,3 από 54,1 τον Απρίλιο και έναντι του 53,9 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 52,3 από 52 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014.

Ο υποδείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 52,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.

Σε χαμηλό 3μήνου ο PMI μεταποίησης στη Γερμανία

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI για τη Γερμανία, τα οποία σηματοδοτούν την περαιτέρω μείωση του ρυθμού παραγωγής του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία.

H μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία αυξήθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό του τριμήνου κατά το μήνα Μάιο.

Ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης βρέθηκε επίσης σε χαμηλό τριμήνου, στο 51,4 από 52,1 τον Απρίλιο, ενώ ο προκαταρκτικός PMI υπηρεσιών έπεσε στο 52,9 το Μάιο από το 54,0 του Απριλίου. Οι αναλυτές περίμεναν το δείκτη να πέσει στο 53.9 το Μάιο.

Ο σύνθετος δείκτης Composite Output Index, ο οποίος μετρά συνδυαστικά την παραγωγή του τομέα μεταποίησης και υπηρεσιών έπεσε από το 54,1 τον Απρίλιο στο 52,8 το Μάιο, διαψεύδοντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για 53,8.

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν μία περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ προς τα μέσα της χρονιάς, φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει αργός τους επόμενους μήνες. Παρ' όλα αυτά, στις θετικές ειδήσεις είναι ότι ο ρυθμός της απασχόλησης αυξήθηκε, με την αγορά εργασίας να μην υφίσταται ακόμα τις συνέπειες του μειωμένου ρυθμού παραγωγής.

Βελτιωμένα τα στοιχεία από τη Γαλλία

Εν τω μεταξύ, ανοδικά για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε τον Μάιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία, καθώς η βελτίωση της ζήτησης στήριξε τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit για τον Μάιο, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στο 51,0 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 51,6 από 51,4, έναντι του 51,9 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης για μεταποίησης διαμορφώθηκε στο υψηλό 12μήνου του 49,3 από 48,0 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψει των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 48,5.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v