Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Βελτιώνονται οι προοπτικές της ευρωζώνης

Η χαμηλή προοπτική ανάπτυξης θα δυσκολέψει την επίλυση του προβλήματος χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, όμως χρειάζεται να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ντράγκι: Βελτιώνονται οι προοπτικές της ευρωζώνης

Οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης είναι καλύτερες σήμερα απ' όσο ήταν εδώ και επτά χρόνια, όμως η ανάπτυξη θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράκγι, σε ομιλία του σε φόρουμ της Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία.

Ο ίδιος ανέφερε πως η επίμονα χαμηλή προοπτική ανάπτυξης θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επίλυση του προβλήματος χρέους που εξακολουθεί να υπάρχει σε χώρες της ευρωζώνης, συμπληρώνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως η νομισματική πολιτική της Τράπεζας έχει αποτελέσματα στην οικονομία. «Αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ανακάμψει», τόνισε. «Αυτό δεν σημαίνει το τέλος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, και μια κυκλική ανάκαμψη από μόνη της δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης», συμπλήρωσε. «Δεν εξαλείφει το χρέος που επηρεάζει χώρες της Ένωσης. Δεν εξαλείφει το υψηλό επίπεδο ανεργίας που στοιχειώνει υπερβολικά πολλά κράτη. Και δεν εξαλείφει την ανάγκη να τελειοποιηθεί η θεσμική δομή της νομισματικής μας ένωσης».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, είπε πως η χώρα έχει πετύχει πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως το ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης δεν είναι λόγος για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν θα αύξανε μόνο την ανθεκτικότητα των χωρών της ευρωζώνης στα σοκ, αλλά και την ανάπτυξη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v