Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nορβηγία: «Εκθρόνισε» τη Ρωσία στην προμήθεια αερίου

Η στροφή προς το αέριο της Νορβηγίας αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, αλλά και την μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Nορβηγία: «Εκθρόνισε» τη Ρωσία στην προμήθεια αερίου

Η Νορβηγία ξεπέρασε την Ρωσία στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία κρατικών εταιρειών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η σκανδιναβική χώρα εξήγαγε 29,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του έτους, με βάση τα στοιχεία της κρατικής Gassco. Την ίδια στιγμή η Ρωσία πούλησε 20,29 δισ., σύμφωνα με αξιωματούχους της Gazprom και τις ανακοινώσεις της ρωσικής εταιρείας προς τις ρυθμιστικές αρχές. 

Η στροφή προς το αέριο της Νορβηγίας αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, αλλά και την μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η σκανδιναβική χώρα είναι πιο ευέλικτη στον καθορισμό των τιμών. 

Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε πως για το σύνολο του 2014 η Ρωσία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής, αλλά το μερίδιο της έπεσε στο 42% από 43%. Το μερίδιο της Νορβηγίας αντίθετα αυξήθηκε στο 38% από 34%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v