Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: «Χαστούκι» για Ραχόι το αποτέλεσμα των εκλογών

Μετά από τέσσερα χρόνια περικοπών, οι Ισπανοί τιμώρησαν τον Μαριάνο Ραχόι στις δημοτικές εκλογές. Το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1991 για το Λαϊκό Κόμμα. Πτώση στα ποσοστά και των σοσιαλιστών.

Ισπανία: «Χαστούκι» για Ραχόι το αποτέλεσμα των εκλογών

Το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών κατέγραψε στις δημοτικές εκλογές της Ισπανίας το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα PP, με τους ψηφοφόρους να τιμωρούν τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τα τέσσερα χρόνια σοβαρών περικοπών δαπανών και για τη σειρά σκανδάλων διαφθοράς που έπληξαν την κυβέρνηση.

Οι Ισπανοί απέρριψαν τη σταθερότητα που διατείνονταν το PP και οι σοσιαλιστές –που εναλλάσσονται στην εξουσία της Ισπανίας εδώ και 40 χρόνια- και προτίμησαν την αλλαγή που πρεσβεύουν τα νέα κόμματα Ciudadanos και Podemos.

Αν και το PP πήρε τις περισσότερες ψήφους, το Κόμμα και οι Σοσιαλιστές δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία στις περισσότερες περιοχές. Τα δύο κόμματα θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτούν για τον σχηματισμό συνασπισμών με κόμματα της μειοψηφίας στις 13 από τις 17 περιφέρειες που ψήφισαν την Κυριακή.

Το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε το 27% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 25%. Σημειώνεται ότι τα δύο κόμματα στις προηγούμενες εκλογές είχαν συγκεντρώσει το 65% των ψήφων.

Το PP εμφάνισε το χειρότερο αποτέλεσμα σε δημοτικές εκλογές από το 1991 και έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του σε Μαδρίτη και Βαλένθια, όπου ένας πιθανός συνασπισμός της Αριστεράς θα μπορούσε να φέρει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα στη θέση της αντιπολίτευσης.

Στη Μαδρίτη, όπου από το 1991 δήμαρχος ήταν πάντα κάποιος του Λαϊκού Κόμματος, το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι μετά βίας κέρδισε την αριστερή πλατφόρμα που στήριζε το Podemos. Όμως και εκεί είναι πιθανόν η πλατφόρμα αυτή να σχηματίσει συνασπισμό με τους σοσιαλιστές προκειμένου να κερδίσει την εξουσία.

Το Podemos, που συχνά συγκρίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε κατεβάσει τους τόνους του τις τελευταίες εβδομάδες, απορρίπτοντας ακραίες ιδέες όπως η χρεοκοπία.

Στη Βαρκελόνη, άλλος ένας συνασπισμός της Αριστεράς, με επικεφαλής την πρώην ακτιβίστρια Ada Colau και με τη στήριξη των Podemos, κέρδισε τα κόμματα της ανεξαρτησίας Convergencia I Unio και Esquerra Republicana de Catalunya, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για το κίνημα των Καταλανών αυτονομιστών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v