Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόσχα προς Παρίσι: «Κρατήστε τα Mistral, δώστε μας τα λεφτά μας πίσω»

"Κατεβάζει τους τόνους" η Ρωσία για τα Μιστράλ. Δεν απειλεί πλέον τη Γαλλία με παραπομπή στη Δικαιοσύνη για μη υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά ζητά τα χρήματά της πίσω.

Μόσχα προς Παρίσι: «Κρατήστε τα Mistral, δώστε μας τα λεφτά μας πίσω»

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται πλέον να παραλάβει τα δυο πλοία μεταφοράς ελικοπτέρων Mistral τα οποία είχε παραγγείλει από τη Γαλλία, την παράδοση των οποίων όμως είχε «παγώσει» το Παρίσι λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Αντιθέτως, η Μόσχα λέει πως αποφάσισε να χτίσει τα δικά τις πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής της Βιομηχανικής Επιτροπής Άμυνας, μετέδιδαν πως η απόφαση είναι ένα τετελεσμένο γεγονός και πως το μόνο ζήτημα που απομένει είναι η επιστροφή των χρημάτων στη Ρωσία.

Το 2011 η Μόσχα υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,12 δισ. ευρώ με το Παρίσι για τα 2 Mistral –το πρώτο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί πέρυσι το φθινόπωρο και το άλλο εντός του πρώτο εξαμήνου φέτος. Ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «πάγωσε» πέρυσι το deal, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρχικά απειλούσε να κινηθεί νομικά κατά της Γαλλίας για την μη υλοποίηση της συμφωνίας, ωστόσο τώρα η Μόσχα κατεβάζει τους τόνους, με το Κρεμλίνο να λέει πως η Ρωσία περιμένει είτε να παραλάβει τα πλοία ή τα χρήματά της πίσω.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει αυτόν τον μήνα πως η Γαλλία είχε προτείνει να αποζημιώσει τη Μόσχα με 785 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι θα της επιτραπεί να πωλήσει τα πλοία σε κάποιον άλλον. Όμως η Μόσχα απαιτεί να της καταβληθούν τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v