Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελβετία: Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις στον εξοπλισμό δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την μείωση σε όλους σχεδόν τους τομείς των εξαγωγών.

Ελβετία: Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το α τρίμηνο

Η οικονομία της Ελβετίας συρρικνώθηκε το α' τρίμηνο, με τις αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών όμως να περιορίζουν την πτώση που καταγράφηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να άρει το πλαφόν στην ισοτιμία φράγκου/ευρώ.

Το ΑΕΠ της Ελβετίας μειώθηκε κατά 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, έναντι της αύξησης 0,5% που είχε σημειωθεί το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

«Το εμπορικό ισοζύγιο στα αγαθά και τις υπηρεσίες συνεισέφεραν αρνητικά στην ανάπτυξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός οικονομικών υποθέσεων της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις στον εξοπλισμό δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την μείωση σε όλους σχεδόν τους τομείς των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν πτώση 2,3% στο τρίμηνο, με τον φαρμακευτικό και χημικό τομέα να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ των τριών μηνών μέχρι τον Μάρτιο είναι τα πρώτα που καλύπτουν την περίοδο μετά την άρση του πλαφόν στο εθνικό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v