Bloody Friday: Επιθέσεις τζιχαντιστών σε τρεις ηπείρους

Ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν πάνω από 80 ανθρώπους σε τρεις διαφορετικές ηπείρους την Παρασκευή. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για συντονισμό των επιθέσεων στην Γαλλία, την Τυνησία και το Κουβέιτ.

Bloody Friday: Επιθέσεις τζιχαντιστών σε τρεις ηπείρους

Τρομοκράτες πραγματοποίησαν επιθέσεις στην Γαλλία, την Τυνησία και το Κουβέιτ, σπέρνοντας τον θάνατο σε τρεις ηπείρους και προκαλώντας ανησυχίες για την εξάπλωση της επιρροής των τζιχαντιστών.

Στην Γαλλία, άγνωστοι επιτέθηκαν σε αμερικάνικο εργοστάσιο χημικών κοντά στην Λυόν, αποκεφάλισαν έναν εργαζόμενο και προσπάθησαν να ανατινάξουν το κτίριο.

Στην Τυνησία, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε τουριστικό θέρετρο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 ανθρώπους. Τουλάχιστον ένας από τους τρομοκράτες σκοτώθηκε από τις αστυνομικές αρχές.

Στο Κουβέιτ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην πόλη του Κουβέιτ.Σε μήνυμα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος αποκάλεσε τον βομβιστή αυτοκτονίας «ως έναν από τους ιππότες του Σουνιτικού λαού».

Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες ήταν συντονισμένες. Ωστόσο οι επιθέσεις έγιναν περίπου την ίδια ώρα και λίγες μόλις ημέρες αφότου το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τους πιστούς σε ανάλογες επιχειρήσεις.

«Φαίνεται πως είναι μια προσπάθεια να εξαπολύσουν και να υποκινήσουν ένα κύμα επιθέσεων σε τρεις ηπείρους, που θυμίζει τις παλιές πολλαπλές ταυτόχρονες επιθέσεις της Αλ Κάιντα» ανέφερε στους New York Times ο Βruce O. Riedel, πρώην αξιωματούχος της CIA. 

To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ ήταν συντονισμένες.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται ωστόσο δεν υπάρχει «καμία ένδειξη σε επίπεδο τακτικής ότι ήταν συντονισμένες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v