Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβολή IPOs λόγω των αναταράξεων στις αγορές

Η έντονη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα οδηγούν σε αποφάσεις αναβολής προγραμματισμένων αρχικών δημόσιων προσφορών σε Κίνα και Γερμανία.

Αναβολή IPOs λόγω των αναταράξεων στις αγορές

Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές προσανατολίζονται στην αναβολή IPOs, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι κινεζικές αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πραγματοποιήσει σήμερα σύσκεψη με μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να λένε ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης.

«Η αναβολή των IPOs σίγουρα θα δώσει στήριξη στην αγορά», σχολίασε ο αναλυτής της Zheshang Securities, Xhang Yanbing. «Υπήρξαν πολλά IPOs τελευταία, ορισμένα από αυτά πολύ μεγάλα, τα οποία έχουν δημιουργήσει πιέσεις στην ρευστότητα της αγοράς».

Σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι εγγραφές για 28 επερχόμενα IPOs στην Κίνα ίσως δεσμεύσουν ρευστότητα ύψους έως και 4,03 τρισ. γουαν (649 δισ. δολάρια) από τις αρχές Ιουλίου, ενώ ήδη οι 175 αρχικές δημόσιες εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κίνα από την αρχή του έτους έχουν αντλήσει περίπου 22,7 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η «βουτιά» στις αγορές λόγω των φόβων για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έχουν οδηγήσει τους πρώτους υποψήφιους για IPOs στη Γερμανία να «φρενάρουν» τα σχέδιά τους.

Σύμφωνα με το Reuters, αρκετές γερμανικές επιχειρήσεις που ετοιμάζονταν να κάνουν το ντεμπούτο τους στις αγορές επανεξετάζουν τα σχέδιά τους: μεταξύ των εταιρειών αυτών η εταιρεία real estate Ado Properties, το IPO της οποίας είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, όμως σήμερα γνωστοποίησε πως αναβάλει την αρχική δημόσια προσφορά της μέχρι νεοτέρας, λόγω της αβεβαιότητας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία σταθεροποίησης των γερμανικών χρηματαγορών FMSA, η οποία θέλει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία PBB και σκόπευε να δημοσιοποιήσει το ενημερωτικό του IPO σήμερα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ντεμπούτο της PBB στην αγορά τον Ιούλιο, είπε πως θα εξετάσει τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα αποφασίσει το πότε θα γίνει το IPO.

Άλλες γερμανικές εταιρείες που έχουν προγραμματίσει IPOs για τις αρχές Ιουλίου, είναι η εταιρεία διαχείρισης ανεμογεννητριών Chorus Clean Energy, το κοσμηματοπωλείο Elumeo και η εταιρεία ένδυσης CBR.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v