Η... απολογία της Mitsubishi

Σε ένα ιστορικό mea culpa, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία απολογήθηκε στους 900 αμερικανούς κρατούμενους που αναγκάζονταν να δουλεύουν σε ορυχεία και εγκαταστάσεις της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η... απολογία της Mitsubishi

Eβδομήντα χρόνια μετά την ιαπωνική συνθηκολόγηση, η εταιρεία Mitsubishi απολογείται στους αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου για τις συνθήκες εργασίας που τους είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό mea culpa. Στις 19 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια τελετής για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες, ο Hikaru Kimura, υπεύθυνος της ιαπωνικής εταιρείας αυτοκινήτων, εξέφρασε «τις τύψεις και τη βαθιά αίσθηση ευθύνης που αναλογούν στην εταιρεία για τις τραγωδίες που συνέβησαν στο παρελθόν».

Απευθυνόμενος στον Τζέιμς Μέρφι, έναν από τους ελάχιστους εν ζωή αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου που είχαν πέσει στα χέρια της εταιρείας, ζήτησε συγχώρεση για την «αδικία και τις δύσκολες δοκιμασίες» στις οποίες είχαν υποβληθεί.

Σε μια δήλωση που θεωρείται «αυθεντικής ειλικρίνειας» από τον Ιαπωνικό Τύπο, η Mitsubishi ζήτησε συγγνώμη από τους 900 αμερικανικούς κρατουμένους που αναγκάζονταν να δουλεύουν σε ορυχεία και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν σχεδόν 12.000 αμερικανοί κρατούμενοι είχαν σταλεί στην Ιαπωνία και περίπου ένας στους δέκα έχασε τη ζωή του ως αιχμάλωτος πολέμου, σε ανάλογες καταστάσεις.

Το αμερικανικό περιοδικό TIME με αφορμή το περιστατικό, υπενθύμισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει απολογηθεί επίσημα δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2009 και το 2010, για τις βαναυσότητες που διέπραξε στον πόλεμο, αλλά σημειώνει ότι η Mitsubishi είναι η πρώτη εταιρεία που απολογείται δημοσίως.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v