Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: «Τρελό» το κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων, λένε οι γιατροί

Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων στις ΗΠΑ σημειώνουν αλματώδη άνοδο την τελευταία δεκαετία. Η τάση αυτή προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από τους ίδιους τους θεραπευτές. Οι ασθενείς πρέπει να επιλέξουν μεταξύ χρεοκοπίας και θανάτου, τονίζουν.

HΠΑ: «Τρελό» το κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων, λένε οι γιατροί

Περισσότεροι από 100 ογκολόγοι από κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ εξέδωσαν μία σφοδρή κριτική για τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, καλώντας για νέες ρυθμίσεις στην τιμολόγησή τους, γράφει η Wall Street Journal. 

Η ιατρική κοινότητα είναι η τελευταία μετά από μια σειρά επικριτών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, που στρέφεται κατά της βιομηχανίας φαρμάκων. Όχι δίχως λόγο: Η τιμή των αντικαρκινικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 12% στις ΗΠΑ πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της δεκαετίας.

Οι 118 γιατροί επικεντρώνονται στην οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, σημειώνοντας ότι τα εξωπραγματικά κόστη χρεοκοπούν τους ασθενείς τη στιγμή ακριβώς όπου αυτοί παλεύουν με μία θανατηφόρο ασθένεια.

Οι ασθενείς «πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές μεταξύ του να ξοδέψουν τα εισοδήματά τους [και να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία] σε δυνητικά σωτήριες για τη ζωή τους θεραπείες και του να απέχουν από τις θεραπείες τους για να παρέχουν τα απαραίτητα στις οικογένειές τους»,γράφει η ανακοίνωση. Συνεπεία αυτού, 10-20% των ασθενών δε λαμβάνει τη θεραπεία που συνιστούν οι γιατροί.

Μέλη του κογκρέσου έχουν στο παρελθόν ζητήσει από τις φαρμακευτικές να δικαιολογήσουν την τιμή της θεραπείας για την ηπατίτιδα C, η οποία κοστίζει χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή. Ένας γερουσιαστής έχει μάλιστα απαιτήσει από υπουργείο Υποθέσεων Αποστράτων (Veteran Affairs) να σπάσει την πατέντα των φαρμάκων της ηπατίτιδας C, ώστε οι εταιρίες γενοσήμων να μπορούν να το κατασκευάσουν και να το παράσχουν σε πάσχοντες βετεράνους του αμερικανικού στρατού.

Η μέση τιμή των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων έχει μεγαλώσει 5 έως 10 φορές τα 15 χρόνια μέχρι το 2012 στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις $100000 το χρόνο. Οι πιο σύγχρονες θεραπείες που χρησιμοποιούν το ίδιο το ανοσοποιητικό του ασθενή φτάνουν μέχρι και τις $150000 ανά ασθενή το χρόνο.

Η ετήσια τιμή θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις $300000 το χρόνο ανά ασθενή, προειδοποιεί ένας κορυφαίος ειδικός του νοσοκομείου Memorial Sloan Kettering.

«Αυτό το οποίο αντιμαχόμαστε είναι η απληστία. Η απληστία και οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται αφότου κάποιοι έχουν ήδη αποσβέσει όσα επένδυσαν. Δεν υπάρχει έλεγχος ούτε ρυθμιστικοί κανόνες», δήλωσε σε μια συνέντευξη ο Ayalew Tefferi, αιματολόγος της Mayo Clinic και πρώτος υπογράφων της ανακοίνωσης.

Οι φαρμακευτικές αντιτείνουν ότι τα φάρμακα έχουν μεγάλη αξία για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας κι ότι οι υψηλές τιμές είναι αναγκαίες για να χρηματοδοτηθούν μελλοντικές έρευνες.

«Έχουμε κάνει τεράστια άλματα στη μάχη κατά του καρκίνου – τα ποσοστά θανάτου έχουν πέσει, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν ανέβει [sic] και η ποιότητα ζωής των ασθενών συνεχίζει να βελτιώνεται» είπε ο Robert Zirkelbach, εκπρόσωπος της ένωσης φαρμακευτικών εταιριών των ΗΠΑ.

Ωστόσο οι επικριτές της βιομηχανίας αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο το αν οι τιμές στις ΗΠΑ πραγματικά αντικατοπτρίζουν την αξία και το κόστος έρευνας και ανάπτυξης των φαρμάκων, ή απλώς αυτό που μπορεί κανείς να αποκομίσει σε μία αρρύθμιστη αγορά. Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και των ευρωπαϊκών κρατών, τα κρατικά συστήματα υγείας διαπραγματεύονται σκληρά με τις φαρμακευτικές, αρνούμενα κάποιες φορές να πληρώσουν εάν οι τιμές των φαρμάκων θεωρηθούν υπερβολικά ακριβές. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τιμές σε αυτές τις αγορές είναι πολύ χαμηλότερες.

Όμως για το αμερικανικό Medicare (δημόσια κάλυψη) το να μην πληρώσει ένα φάρμακο θα ήταν ανήκουστο. Η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ διαφοροποιημένη και διασπασμένη σε πολλά κομμάτια. Έτσι, η  δυνατότητα διαπραγμάτευσης που έχουν οι πάροχοι είναι πολύ μικρότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v