Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεξικό: Η κρατική εταιρία πετρελαίου... «έχασε» 2,7 εκατ. βαρέλια

Η απώλεια παραγωγής που παρουσιάζει η Pemex μετά την καταστροφική έκρηξη του Απριλίου δε συνάδει με τα επίσημα στοιχεία. Επενδυτές και αναλυτές αναρωτιούνται πλέον για την αξιοπιστία της εταιρίας.

Μεξικό: Η κρατική εταιρία πετρελαίου... «έχασε» 2,7 εκατ. βαρέλια

Η κρατική εταιρία πετρελαίου Petroleos Mexicanos... «έχασε» 2,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Μετά τη θανάσιμη έκρηξη που σημειώθηκε την 1η Απριλίου και η οποία κατέστρεψε μία από τις υπεράκτιες πλατφόρμες της Pemex, η εταιρία έχει μπερδέψει τους αναλυτές σχετικά με την εκτίμησή της για την έκταση της ζημιάς.

Η Pemex έχει αναφέρει ότι η καταστροφή αυτή –η χειρότερη που αντιμετώπισε η εταιρία φέτος- επηρέασε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια της παραγωγής της. Ωστόσο, εκθέσεις του Υπουργείου Ενέργειας καταδεικνύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος και αγγίζει τα 4,2 εκατ. βαρέλια σε απώλεια παραγωγής.

Η διαφορά αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν και πώς η μεξικανική εταιρία κρατά τους επενδυτές της ενήμερους σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητές της, τη στιγμή που η Pemex επιδιώκει να προσελκύσει 33 δισ. δολάρια από επενδύσεις κοινοπραξιών, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή της που βρίσκεται σε πτώση.

Η Pemex «δεν μπορεί να καταλάβει ότι σε αυτό τον κόσμο της διαύγειας, πρέπει να προσέχεις τι λες», τόνισε ο Luis Maizel του LM Capital Group, ο οποίος διαχειρίζεται 5,5 δισ. δολάρια, μεταξύ των οποίων και ομόλογα της Pemex. «Ο κόσμος δεν ξεχνάει», σχολίασε.

«Το μήνυμα που στέλνει η Pemex στην αγορά είναι αυτό που η αγορά θέλει να ακούσει. Αλλά δε συνάδει με τα δεδομένα που έχουν», επεσήμανε και ο Wilbur Matthews της Vaquero Global Investment, με έδρα το Σαν Αντόνιο, η οποία έχει υπό την επίβλεψή της περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων και ομόλογα πετρελαιοπαραγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v