Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα νέα Windows 10 λανσάρονται αύριο

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Windows, η αναβάθμιση στην επόμενη έκδοση παρέχεται δωρεάν στους κατόχους των προηγούμενων εκδόσεων. Οι οδηγίες της Microsoft και οι επιπτώσεις στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών.

Tα νέα Windows 10 λανσάρονται αύριο

Από αύριο, κάθε χρήστης Windows από έκδοση 7 και μετά, μπορεί να αναβαθμίσει δωρεάν τo λειτουργικό του σύστημα στα Windows 10. Όπως αναφέρει η εταιρία στην ιστοσελίδα της, πρόκειται για πλήρη έκδοση των Windows, όχι δοκιμαστική ή εισαγωγική έκδοση.

Μόνη προϋπόθεση είναι η κατοχή γνήσιων Windows 7, Windows 8.1. και Windows Phone 8.1. Κάτοχοι των Windows 8 απλώς πρέπει να κάνουν το update σε 8.1 προτού προβούν στην αναβάθμιση.  

H Microsoft παρέχει δωρεάν μία εφαρμογή, η οποία είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τη διαδικασία αναβάθμισης. Η εφαρμογή λέγεται Get Windows 10 και εκτός των άλλων μπορεί να ελέγξει αν ο υπολογιστής σας είναι κατάλληλος για αναβάθμιση στο λειτουργικό Windows 10. Ωστόσο, η εγγραφή στη συγκεκριμένη εφαρμογή δεν είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση. 

Σημειώνεται ότι οι νέες δυνατότητες των Windows 10 δεν θα είναι διαθέσιμες συνολικά σε όλους τους υπολογιστές, εξ' αιτίας των περιορισμών στο hardware ορισμένων παλαιότερων συστημάτων. Σύντομα, ωστόσο, θα κυκλοφορήσουν και PC που θα έχουν κατ' ευθείαν Windows 10. Για τους υπόλοιπους PC που κυκλοφορούν με υπάρχουσες εκδόσεις των Windows, ισχύουν όσα γράφονται παραπάνω για την αναβάθμιση από τις εκδόσεις 7 και 8.1. 

Windows 10 και η αγορά των προσωπικών υπολογιστών (PC)

Oι καινούριες εκδόσεις Windows συνήθως έδιναν ώθηση στις πωλήσεις των PC, ωστόσο δεν είναι πια καθόλου ξεκάθαρο αν η κυκλοφορία των Windows 10 την Τετάρτη 29/7 θα μπορέσει να ανατρέψει την επί τέσσερα χρόνια πτωτική πορεία των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών, γράφει η WSJ. 

Οι αναλυτές της αγοράς, οι κατασκευαστές και οι παράγοντες της βιομηχανίας υπολογιστών διαφωνούν αν και πότε θα μπορέσουν τα Windows 10 να έχουν κάποια αισθητή επίδραση στις εμπορικές επιδόσεις των PC. Η Gartner Inc. αναμένει μία αργή αλλά σταθερή άνοδο στις πωλήσεις ενώ η IDC προβλέπει μία μικρή μείωση το 2016, την οποία θα ακολουθήσει μια οριακή άνοδος τα επόμενα χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της Hewlett-Packard και υπεύθυνος του τμήματος εκτυπωτών και PC, Mike Nash, δήλωσε: «Δεν είμαι ούτε αρκετά έξυπνος ούτε αρκετά ανόητος για να προβλέψω το μέλλον. Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη ανάλυση».

Η αντίδραση των καταναλωτών είναι απρόβλεπτη καθώς η κίνηση της Microsoft να αναβαθμίσει τα Windows δωρεάν σε όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της είναι καινούρια για την εταιρία. Παλαιότερα, μια καινούρια έκδοση Windows εξωθούσε τους καταναλωτές περισσότερο στην αγορά νέου υπολογιστή, παρά σε μια αντίστοιχη αναβάθμιση.

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι παράγοντες της βιομηχανίας με γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα παρέχουν τα Windows 10 προϋποθέτει καινούριο hardware κι έτσι είναι πιθανόν να δούμε περισσότερες πωλήσεις νέων υπολογιστών PC. Όπως και να 'χει, ο καιρός των Windows 10 έφτασε και οι όποιες προβλέψεις μένει πλέον να επαληθευτούν – ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v