Καλοκαίρι-ρεκόρ για τα deals παγκοσμίως

Η αξία των μέχρι τώρα συμφωνιών παγκοσμίως αγγίζει τα 406 δισ. δολάρια, ενώ το καλοκαίρι του 2015 μπορεί να σπάσει το ρεκόρ του αντίστοιχου διαστήματος το 2007, οπότε η συνολική αξία ανήλθε στα 933,4 δισ.

Καλοκαίρι-ρεκόρ για τα deals παγκοσμίως

Ο Ιούλιος δεν έχει ακόμη τελειώσει και, όπως φαίνεται από τις συμφωνίες που πραγματοποιούνται, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ δραστηριοτήτων. Η συνολική τους αξία μάλλον θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου έχουν ανακοινωθεί παγκοσμίως συμφωνίες αξίας 406 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 170 δις. αντιστοιχούν μόνο στην προηγούμενη εβδομάδα. Όπως εκτιμά το Bloomberg, αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός μέχρι το Σεπτέμβριο το τρίμηνο θα σπάσει το ρεκόρ του καλοκαιριού του 2007, οπότε οι συμφωνίες άγγιξαν τα 933,4 δισ. δολάρια σε αξία.

Η μεγαλύτερη συμφωνία του τριμήνου μέχρι στιγμής είναι η εξαγορά της Cigna Corp. από την αμερικανική ασφαλιστική Anthem Inc. έναντι 48,4 δισ. δολαρίων. Δεύτερη έρχεται η απόκτηση της εταιρίας γενόσιμων φαρμάκων Allergan Plc από την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία Teva Pharmaceuticals Industries Ltd. για 40,5 δισ. δολάρια.

«Αυτή είναι η πιο ανταγωνιστική αγορά για συγχωνεύσεις και εξαγορές που έχουμε δει εδώ και καιρό και αυτό σημαίνει ότι πολλά στελέχη και σύμβουλοι που σε άλλη περίπτωση θα απολάμβαναν μία περίοδο χαλάρωσης, περνούν το καλοκαίρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Pip McCrostie της Ernst & Young. «Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν γίνει πρώτη επιλογή για τη μελλοντική ανάπτυξη», κατέληξε.

Οι συμφωνίες που βρίσκονται υπό συζήτηση μπορούν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τη συνολική αξία. Η ελβετική Zurich Insurance ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξετάζει ενδεχόμενη προσφορά για την ασφαλιστική RSA, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία μιας τέτοιας εξαγοράς μπορεί να αγγίξει τα 8,9 δισ. δολάρια.

Πάντως, οι ρυθμοί αναμένεται να πέσουν τον Αύγουστο, ιδιαίτερα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολλοί τραπεζικοί και στελέχη σταματούν για διακοπές. Οι συναλλαγές –μεταξύ των οποίων συγχωνεύσεις, εξαγορές, spinoffs, κοινοπραξίες και μεγάλες επενδύσεις- συχνά ξεκινούν εκ νέου στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον Gregg Lemkau της Goldman Sachs, η αυξανόμενη αυτή τάση δεν είναι πιθανό να σταματήσει στο άμεσο μέλλον. Όπως τόνισε, οι αύξηση των συγχωνεύσεων αποδίδεται αφενός στην αντιμετώπιση απέναντι στις επιθετικές προσφορές και αφετέρου στην απειλή του ακτιβισμού.

«Ο ρυθμός φαίνεται να επιταχύνεται και τα είδη των συναλλαγών που βλέπουμε σε εξέλιξη καταδεικνύουν ότι θα συνεχίσει», εξήγησε ο Lemkau, μιλώντας στο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v