Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Shell: Στα 3,8 δισ. μειώθηκαν τα κέρδη το β΄ τρίμηνο

Παρά το γεγονός ότι η Shell εμφάνισε μείωση κερδών, η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία προσβλέπει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Αυτό οδήγησε κα στην αγορά της BG Group, αλλά και σε προβλέψεις για $90 το βαρέλι ως το 2018.

Shell: Στα 3,8 δισ. μειώθηκαν τα κέρδη το β΄ τρίμηνο

H Royal Dutch Shell, η πετρελαϊκή που αγοράζει την BG Group για περισσότερα από $ 70 δισ., δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 6.500 θέσεις εργασίας φέτος και να μειώσει τις κεφαλαιακές της επενδύσεις κατά $ 7 δισ., γράφει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg. 

Η Shell ετοιμάζεται για «παρατεταμένη ύφεση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Πέμπτη σε μια ανακοίνωση. Η δέσμευση για μέρισμα θα παραμείνει ωστόσο αμετάβλητη στα $ 1,88 ανά μετοχή για το τρέχον έτος, τα οποί είναι και το ελάχιστο ποσό που θα διανεμηθεί το 2016, συνέχιζε η ανακοίνωση της εταιρίας.

Το δεύτερο τρίμηνο τα σταθμισμένα κέρδη μειώθηκαν σε $ 3.8 δισεκατομμύρια από $ 6.1 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση 16 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η οποία κυμάνθηκε στα  $ 3,4 δισ. 

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, για να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων από την πώληση αργού, βασίζονται περισσότερο πλέον στις δραστηριότητες των διυλιστηρίων, οι οποίες κατά τα άλλα υποχωρούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει αναγκάσει τις Shell, BP και άλλους παραγωγούς να μειώσουν τις δαπάνες και να αναβάλουν σχέδια ενίσχυσης των ισολογισμών τους.

Το brenτ, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για περισσότερο από το ήμισυ την ποσότητας πετρελαίου παγκοσμίως, έχει πέσει σετιμή περίπου κατά 50 % το προηγούμενο έτος. Ενώ από τη μία μεριά αυτό έχει εξαλείψει τα κέρδη, καθιστά ταυτοχρόνως φθηνότερη την πρώτη ύλη για τα διυλιστήρια. Πάντως, οι χαμηλότερες τιμές έχουν επίσης τονώσει τη ζήτηση για καύσιμα, περιλαμβανομένης της βενζίνης και του ντίζελ.

H  Shell αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν στα $ 90 το βαρέλι έως το 2018, κάτι που δικαιολογεί το premium κατά 50 % της προσφοράς της για την αγορά της BG, σύμφωνα με μια δήλωση της εταιρίας στις 8 Απριλίου. Οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου μπορεί λοιπόν να αυξήσουν τα κέρδη από το εμπόριο πετρελαίου των Shell, BP και Total SA, μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιριών του κόσμου, οι οποίες διαχειρίζεται αρκετά καύσιμα κάθε μέρα για να καλύψουν τις ανάγκες Ιαπωνίας, Ινδίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας μαζί!

Η κατάσταση στην αγορά τους επέτρεψε να επιιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις μέσω αποθήκευσης φθηνού πετρελαίου, το οποίο θα πουλήσουν με κέρδος αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v