Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση κερδών από Thomas Cook

Αντίκτυπο περίπου 25εκ. λίρες εκτιμά η Thomas Cook ότι θα έχουν στα κέρδη, τόσο η πρόσφατη επίθεση του ΙΚ σε παραλία της Τυνησίας, όσο και η ανησυχία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η υποχώρηση του νομίσματος έναντι της λίρας. Ωστόσο, συνολικά για το 2015 η εταιρία προβλέπει άνοδο.

Προειδοποίηση κερδών από Thomas Cook

Οι ανησυχίες σχετικά με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ακυρώσεις διακοπών στην Τυνησία έπειτα από ένοπλη επίθεση σε παραλιακό θέρετρο, αλλά και η αποδυνάμωση του ευρώ, αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στα κέρδη του 2015, μέχρι περίπου 64 εκ. λίρες, σύμφωνα με την ταξιδιωτική εταιρία Thomas Cook.

Συγκεκριμένα, η εταιρία εκτιμά ότι η επίθεση στην Τυνησία θα κοστίσει 20 εκ. λίρες, οι εκπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό λόγω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής θα κοστίσουν 5 εκ. λίρες, ενώ η υποχώρηση του ευρώ και της σουηδικής κορώνας έναντι της λίρας θα στοιχίσει 39 εκ. λίρες.

Ωστόσο, η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά εξακολουθεί να περιμένει ανάπτυξη στα κέρδη για όλο το χρόνο, σε βάση σταθερού νομίσματος.

Οι μετοχές της Thomas Cook έχουν υποχωρήσει κατά 13% από τις 26 Ιουνίου, οπότε ένας ένοπλος σκότωσε 38 ξένους τουρίστες σε παραλία της Τυνησίας. Την ευθύνη για το κτύπημα ανέλαβαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Χιλιάδες τουρίστες έτρεξαν να φύγουν από τη χώρα ότι η Βρετανία προειδοποίησε ότι μία ακόμη επίθεση ήταν εξαιρετικά πιθανή. Κατά συνέπεια, η Thomas Cook ακύρωσε όλα τα ταξίδια προς τη χώρα μέχρι τον Οκτώβριο.

Όπως ανακοίνωσε η Thomas Cook, κατά το τρίτο τρίμηνο χρήσης είχε λειτουργικά κέρδη 3 εκ. λιρών, έναντι ζημιών 50 εκ. το περασμένο έτος. Πρόκειται για το δωδέκατο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η εταιρία εμφανίζει βελτιωμένη κερδοφορία. Τα πακέτα διακοπών για το καλοκαίρι του 2015 έχουν πουληθεί κατά το 78%, όπως και πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα οι κρατήσεις έχουν γενικώς βελτιωθεί σε πολλές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v