Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Siemens: Σταθερές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο

Οι παραγγελίες κατά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν 4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα €19,9 δισ., συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας ύψους €1,6 δισ. προς τη Διεύθυνση Mobility.

Siemens: Σταθερές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο

Δυναμικές επιδόσεις κατέγραψε η Siemens κατά το τρίτο τρίμηνο του χρηματοοικονομικού έτους 2015, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τριμήνου, ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, δήλωσε: «Συνολικά, οι δραστηριότητές μας παρουσίασαν σταθερή κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί στο περιβάλλον της αγοράς γίνονται πιο χαμηλοί. Αναμένουμε ότι θα διατηρήσουμε τη δυναμική μας, με ένα ισχυρό τελευταίο τρίμηνο στο κλείσιμο του χρηματοοικονομικού έτους 2015».

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες κατά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν 4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα €19,9 δισ., συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας ύψους €1,6 δισ. προς τη Διεύθυνση Mobility. Εξαιρουμένων συναλλαγματικών διαφορών και επιπτώσεων στο χαρτοφυλάκιο, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 5%. Επιπλέον, τα έσοδα αυξήθηκαν 8% και ανήλθαν στα €18,8 δισ., με το δείκτη καταγραφής της τάσης πωλήσεων να διαμορφώνεται στο 1,05. Σε συγκρίσιμη ετήσια βάση, τα έσοδα διαμορφώθηκαν 3% χαμηλότερα.

Τα κέρδη από τις Βιομηχανικές Δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των €1,8 δισ. Η δυναμική βελτίωση που εμφάνισαν οι δραστηριότητες Ενεργειακής Διαχείρισης και Υγείας, αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πτώση που καταγράφηκε στις δραστηριότητες Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €1,4 δισ., με τα βασικά κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται στα €1,65 σε σχέση με τα €1,62 του αντίστοιχου τριμήνου του χρηματοοικονομικού έτους 2014.

Στα τέλη του τριμήνου, η Διεύθυνση Ενέργειας και Φυσικού Αερίου ολοκλήρωσε την εξαγορά της Dresser-Rand, ενισχύοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των λύσεων της για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου και για την κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, η ανάπτυξη του όγκου των δραστηριοτήτων επωφελήθηκε από θετικές συναλλαγματικές διαφορές, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη των παραγγελιών και των εσόδων, κατά οχτώ και εννέα ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.
Ακόμη, η Διεύθυνση Mobility έλαβε μια μακροπρόθεσμη παραγγελία για συντήρηση τρένων ύψους €1,6 δισ., ενώ αύξηση παραγγελιών καταγράφηκε και στις Διευθύνσεις Υγείας, Ενεργειακής Διαχείρισης, Digital Factory και Κτηριακών Αυτοματισμών.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών για τις Βιομηχανικές Δραστηριότητες της Siemens αυξήθηκε στα €110 δισ., συμπεριλαμβανομένων παραγγελιών ύψους €2,3 δισ. που σχετίζονται με την εξαγορά της Dresser-Rand.

Ώθηση στην αύξηση των εσόδων δόθηκε από τη διψήφια ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Υγείας, Ενεργειακής Διαχείρισης, Digital Factory και Κτηριακών Αυτοματισμών. Σε σχέση με τα κέρδη από τις Βιομηχανικές Δραστηριότητες της εταιρείας, σημειώνεται ότι οι ισχυρές βελτιώσεις στις δραστηριότητες Ενεργειακής Διαχείρισης και Υγείας αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κάμψη των δραστηριοτήτων Ενέργειας και Φυσικού ερίου.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των δαπανών για πωλήσεις και Έρευνα & Ανάπτυξη, όπως είχε προγραμματιστεί, έγινε ιδιαίτερα εμφανής στα αποτελέσματα των Διευθύνσεων Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και Digital Factory. Από την άλλη, η ανάπτυξη των κερδών επωφελήθηκε σημαντικά από τις θετικές επιδράσεις των συναλλαγματικών διαφορών, ιδιαίτερα στη Διεύθυνση Υγείας.

Οι δαπάνες αποζημιώσεων στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα €274 εκατ., με τα €173 εκατ. να κατευθύνονται στις Βιομηχανικές Δραστηριότητες. Τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εμφάνισαν κάμψη, κυρίως λόγω αρνητικών επιπτώσεων στις Εταιρικές Δραστηριότητες, όπου αναλήφθηκαν δαπάνες αποζημιώσεων ύψους €97 εκατ., αλλά και στις κεντρικά διαχειριζόμενες δραστηριότητες χαρτοφυλακίου.

Τα καθαρά κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κυρίως λόγω θετικών φορολογικών επιδράσεων που αφορούν προηγούμενες αποεπενδύσεις. Η συνολική ελεύθερη ταμειακή ροή εμφάνισε πτώση, κυρίως λόγω της μείωσης της ελεύθερης ταμειακής ροής των Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων στα €1,163 δισ., σε σχέση με τα €1,571 δισ. του τρίτου τριμήνου του χρηματοοικονομικού έτους 2014. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται σε δραστηριότητες που αφορούν έργα της Διεύθυνσης Αιολικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων και της Διεύθυνσης Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Στο τέλος του τριμήνου (30 Ιουνίου 2015), τo έλλειμμα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων της Siemens μειώθηκε σημαντικά, κυρίως λόγω της ανάληψης υψηλότερου προεξοφλητικού επιτοκίου, στα €8,9 δισ. (€11 δισ. στις 31 Μαρτίου 2015).

Ακόμη, η Siemens εξέδωσε ομόλογα ύψους 7,75 δισ. Δολαρίων Αμερικής (€7,1 δισ.) με διαφορετικές ωριμάνσεις, που ανέρχονται έως και στα 30 έτη. Επίσης, η εκροή ρευστού (καθαρή από το κόστος χρήματος) σε σχέση με την εξαγορά της Dresser-Rand ανήλθε στα 7.6 δισ. Δολάρια Αμερικής (€6,8 δισ.).

Εκτιμήσεις

Η Siemens επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του χρηματοοικονομικού έτους 2015. Η εταιρεία αναμένει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα παραμείνει περίπλοκο ως τα τέλη του χρηματοοικονομικού έτους, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, μεταξύ άλλων. Η Siemens εκτιμά ότι τα έσοδά της θα παραμείνουν σταθερά σε οργανική και ετήσια βάση. Οι παραγγελίες αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα έσοδα, με το δείκτη καταγραφής της τάσης πωλήσεων να διαμορφώνεται άνω του 1.

Επίσης, η Siemens αναμένει ότι τα κέρδη από αποεπενδύσεις θα της επιτρέψουν να αυξήσει τα βασικά κέρδη ανά μετοχή από τα καθαρά κέρδη κατά τουλάχιστον 15%, σε σχέση με τα €6,37 του χρηματοοικονομικού έτους 2014. Για τις Βιομηχανικές Δραστηριότητές της, η Siemens αναμένει ότι το περιθώριο κέρδους θα διαμορφωθεί μεταξύ 10% και 11%. Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν πιθανές επιπτώσεις από νομικά και ρυθμιστικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v