Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αντιφατικά μηνύματα από τις λιανικές πωλήσεις

Πολύ ισχυρό το πρώτο εξάμηνο σε ό,τι αφορά στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας, οι οποίες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση.

Γερμανία: Αντιφατικά μηνύματα από τις λιανικές πωλήσεις

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες πως η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης φέτος.

Όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, η άνοδος κατά 2,5% που σημείωσε η κατανάλωση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση. Αξιωματούχος της υπηρεσίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση πρώτου τριμήνου, από όταν η Υπηρεσία άρχισε να δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία το 1994.

Επίσης ενθαρρυντικές ήταν και οι ετήσιες λιανικές πωλήσεις με την καταναλωτική δραστηριότητα να παρουσιάζει αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση, καθώς οι Γερμανοί ξοδεύουν περισσότερο σε υφάσματα, καλλυντικά, φάρμακα και άλλα αντικείμενα όπως βιβλία και κοσμήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μηνιαία βάση οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν πτώση 2,3% σε πραγματικούς όρους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2013, ενώ ήταν πολύ πιο κάτω από τις εκτιμήσεις, οι οποίες προέβλεπαν αύξηση 0,3%.

Όπως σχολιάζει το Reuters, τα θετικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου αποτελούν καλό σημάδι σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών, εφόσον συνδυαστούν με άλλα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι η απασχόληση και το ηθικό των Γερμανών καταναλωτών είναι σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, το φθηνό πετρέλαιο επιτρέπει στους καταναλωτές να διαθέτουν τα μετρητά τους σε άλλες αγορές, τη στιγμή που και οι υψηλότεροι μισθοί ανεβάζουν την ιδιωτική κατανάλωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v