Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πουέρτο Ρίκο οδεύει προς τη χρεοκοπία

Αναδιάρθρωση του χρέους του ζητά το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο χρωστάει συνολικά 72 δισ. δολάρια. Η χώρα ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του Δημοσίου Οργανισμού Χρηματοδότησής της στους επενδυτές, το οποίο ανέρχεται στα 58 εκ. δολάρια και λήγει την 1η Αυγούστου.

Το Πουέρτο Ρίκο οδεύει προς τη χρεοκοπία

Πιο κοντά στη χρεοκοπία είναι το Πουέρτο Ρίκο, καθώς η χώρα ζητά αναδιάρθρωση χρέους. Η χρεοκοπία, που αναμένεται το Σάββατο, μπορεί να είναι το έναυσμα για μία μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση, με την πιθανότητα να ξεκινήσει διαμάχη με τους επενδυτές και να πυροδοτηθεί αστάθεια στις τιμές των ομολόγων.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Alejandro Garcia Padilla, σόκαρε τους επενδυτές τον Ιούνιο όταν είπε ότι το χρέος του νησιού –συνολικά 72 δισ. δολάρια- δεν μπορεί να αποπληρωθεί και απαιτεί αναδιάρθρωση. Τώρα η χώρα επεσήμανε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος ύψους 58 εκ. δολαρίων του Δημόσιου Οργανισμού Χρηματοδότησής της (PFC), προς τους επενδυτές, το οποίο λήγει την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα δε θα μπορέσει να πληρώσει ένα χρέος που λήγει. 

Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν πως η άμεση αντίδραση σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα είναι μία σειρά πωλήσεων στην αγορά, αφού οι επενδυτές θα αναμένουν την επόμενη φορά που το Πουέρτο Ρίκο δε θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v