Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του PKK

Από την έναρξη των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις 24 Ιουλίου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί 260 μέλη του ΡΚΚ και περίπου 400 έχουν τραυματιστεί.

Η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του PKK

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση και να εξουδετερώσει το κουρδικό κίνημα στην Τουρκία, εγχείρημα στο οποίο φαίνεται να εστιάζει όλη της την προσοχή, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Όπως μεταδίδει σήμερα το ημιεπίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, από την έναρξη των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις 24 Ιουλίου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί 260 μέλη του ΡΚΚ και περίπου 400 έχουν τραυματιστεί.

Ανάμεσά τους - σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του πρακτορείο Anadolu- βρίσκεται και ο Νουρετίν Ντεμιρτάς, αδελφός του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο συμπρόεδρος του HDP, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την είδηση του τουρκικού πρακτορείου, αλλά πρόσθεσε ότι ο αδελφός του «δεν βρισκόταν στο όρος Καντιλί» του βορείου Ιράκ, όπου βρίσκεται και το αρχηγείο της οργάνωσης.

Οργανωμένο σχέδιο του Ερντογάν εναντίον του καταγγέλλει ο Ντεμιρτάς

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πάντως, βρήκε την ευκαιρία σήμερα να δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κυβερνητικό σχέδιο για να απαγορευτεί η λειτουργία του κόμματός του και κατηγόρησε ευθέως τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι ο επικεφαλής του σχεδίου αυτού. Ο Ντεμιρτάς ότι γίνονται νομικές ενέργειες από συμβούλους του προέδρου Ερντογάν, ώστε έως το τέλος του χρόνου «να μην μπορέσει το κόμμα του να γίνει εμπόδιο στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

Αν πράγματι έχει αρχίσει η διαδικασία για κάτι τέτοιο, το κόμμα των Ερντογάν και Νταβούτογλου έχει ήδη έναν ισχυρό σύμμαχο, το κόμμα του ακροδεξιού εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που έχει ζητήσει την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος λόγω διασυνδέσεών του με του ΡΚΚ.

Την ίδια στιγμή η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε μπορεί να οδηγήσει σε άρση της ασυλίας τόσο του Ντεμιρτάς όσο και της συμπροέδρου του Κόμματος, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Όμως, ο Ντεμιρτάς παραμένει απτόητος και δεν φοβάται τις εκλογές, επειδή πιστεύει ότι το κόμμα του θα ενισχυθεί. Στο μεταξύ τα σενάρια πρόωρων εκλογών δίνουν και παίρνουν, με επικρατέστερο εκείνο των εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v