Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνειο 5 δισ. από την Κίνα στη Βενεζουέλα

Πρόκειται για τη νέα δόση δανείου, που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες που περιλαμβάνονται σε μια συμφωνία κοινών επενδυτικών σχεδίων για τις υποδομές των δύο χωρών, η οποία είχε υπογραφεί επί προεδρίας Ούγκο Τσάβεζ.

Δάνειο 5 δισ. από την Κίνα στη Βενεζουέλα

Δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων θα λάβει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας από την Κίνα, στο πλαίσιο του κοινού Επενδυτικού Ταμείου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών από το Φεβρουάριο του 2009.

Πρόκειται για τη νέα δόση δανείου, που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες που περιλαμβάνονται σε μια συμφωνία κοινών επενδυτικών σχεδίων για τις υποδομές των δύο χωρών, όπως επενδύσεις στην ενέργεια και στην εκβιομηχάνιση και η οποία είχε υπογραφεί επί προεδρίας του Ούγκο Τσάβεζ.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Βενεζουέλας, της έχει δανείσει συνολικά 46 δισ. δολάρια τα τελευταία οκτώ χρόνια, με τα 24 δισ. από αυτά να έχουν ήδη αποπληρωθεί.

«Αυτοί οι μηχανισμοί συνεργασίας επιβεβαιώνουν την εμπορική συνεργασία με την Κίνα, ένα ουσιαστικό στρατηγικό σύμμαχο της χώρας», ανέφερε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η Κίνα είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της χώρας, με την οποία έχουν υπογραφεί διάφορες επενδυτικές συμφωνίες, με αντάλλαγμα κυρίως προμήθειες πετρελαίου.

Η Κίνα λαμβάνει περίπου 540.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα από τη Βενεζουέλα. Η στρατηγική της συμμαχία με τη χώρα της Μπολιβαριανής Επανάστασης, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κίνας να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με κινεζικά κυβερνητικά στοιχεία, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Λατινικής Αμερικής ανήλθε στα 240 δισ. δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του 2014, σημειώνοντας αύξηση 1,5% σε σχέση με πέρσι, ενώ η Κίνα μόλις τους έξι πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους έχει επενδύσει περί τα 9 δισ. σε διάφορες χώρες της ηπείρου.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v