«Επιτροπή Σωτηρίας για την Ουκρανία» με έδρα τη... Μόσχα

Τη δημιουργία «Επιτροπής Σωτηρίας για την Ουκρανία» με σκοπό να εκδιωχθούν οι φιλοδυτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ. Η Επιτροπή έχει την έδρα της στη Μόσχα.

«Επιτροπή Σωτηρίας για την Ουκρανία» με έδρα τη... Μόσχα

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ, η κυβέρνηση του οποίου ανατράπηκε το Φεβρουάριο του 2014 και από τότε βρίσκεται «πρόσφυγας» στη Ρωσία, ανακοίνωσε στη Μόσχα τη Δευτέρα, τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Σωτηρίας για την Ουκρανία», με σκοπό να εκδιωχθούν οι φιλοδυτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στο Κίεβο.

Ο πρωθυπουργός του πρώην ηγέτη της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα σχέδια της επιτροπής όπου προεδρεύει εδώ και μερικούς μήνες, παρουσία πρώην βουλευτών της Ουκρανίας εξόριστων στη Μόσχα.

«Σχεδόν το 80% των Ουκρανών δεν εμπιστεύονται τις σημερινές Αρχές τις χώρας. Μπορούμε να τους προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση», δήλωσε ο κ. Αζάροφ, λέγοντας ότι λαμβάνει τη στήριξη «κυβερνητικών υπεύθυνων από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας», τις οποίες όμως δεν κατονόμασε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε τους συμπολίτες του να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για να απαιτήσουν την αποχώρηση των σημερινών ουκρανικών Αρχών και τη διεξαγωγή προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών.

«Η Επιτροπή έχει δυστυχώς δημιουργηθεί έξω από την Ουκρανία, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Αζάροφ.

Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης, τον πρώην βουλευτή Βολοντίμιρ Ολίνικ, ως τον δικό της υποψήφιο για την Προεδρία της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποκατάστασης των δεσμών φιλίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Εδώ και ένα χρόνο η Ουκρανία κάνει λάθη. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, γιατί η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη», δήλωσε ο κ. Ολίνικ, υποσχόμενος να «τελειώσει το χάος στην Ουκρανία μέσα σε ένα έτος», αναλαμβάνοντας άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με τις φιλορωσικές αποσχιστικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία, μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

Ο Αζάροφ κατηγορείται, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για υπεξαίρεση ύψους 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στην Ουκρανία. Είναι επίσης, στον κατάλογο των προσώπων που «αναζητά» η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επιτροπή διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι δεν συνεργάζεται με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κοντινά σε αυτόν πρόσωπα και ζήτησε να δικαστεί ο πρώην Πρόεδρος για τις πράξεις του, μαζί με τον σημερινό Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε ανάμειξη με τη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v