Το lobbying φέρνει ευνοϊκή μεταχείριση στις τράπεζες

Οι τράπεζες που κάνουν lobbying ή προσλαμβάνουν πρώην κυβερνητικά ή άλλα στέλεχη ρυθμιστικών αρχών είναι λιγότερο πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με επιπλέον κυρώσεις, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ. Όσο πιο αυξημένες είναι οι δαπάνες για lobbying, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες ευνοϊκής μεταχείρισης.

Το lobbying φέρνει ευνοϊκή μεταχείριση στις τράπεζες

Οι τράπεζες που δίνουν λεφτά για να κάνουν lobbying ή προσλαμβάνουν πρώην στελέχη ρυθμιστικών αρχών, είναι πιθανότερο να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τις αρμόδιες αρχές των χωρών τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και το lobbying στις ΗΠΑ υπόκειται σε αυστηρότατους κανόνες εδώ και πολλά χρόνια, στην Ευρώπη οι αρχές μόλις πρόσφατα άρχισαν να αυστηροποιούν τους κανόνες. Εταιρίες που θέλουν να συναντηθούν με αξιωματούχους είναι πλέον υποχρεωμένες να μπουν σε κατάλογο και οι συναντήσεις τους καταχωρούνται.

Η έκθεση της ΕΚΤ, που βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 780 αμερικανικές τράπεζες, βρήκε ότι οι τράπεζες που έχουν επιδοθεί σε lobbying, προσέλαβαν πρώην κυβερνητικό ή ρυθμιστικό στέλεχος, ή βρίσκονταν με άλλο τρόπο κοντά στις αρμόδιες αρχές, είναι λιγότερο πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με επιπλέον κυρώσεις στην περίπτωση που τα κεφαλαιακά αποθέματά τους υποχωρήσουν κάτω από το κατώτατο όριο.

Επίσης, τείνουν να έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις από τη Fitch, που σημαίνει ότι θεωρείται ότι είναι πιθανότερο πως θα λάβουν βοήθεια από τον δημόσιο τομέα στην περίπτωση που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι αυξημένες δαπάνες για lobbying αυξάνουν την πιθανότητα διακριτικής μεταχείρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, όμως ακόμα και οι μικρές δαπάνες μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές», αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης, Magdalena Ignatowski, Charlotte Werger και Josef Korte.

«Το lobbying γίνεται πιο αποτελεσματικό αν εμπλέκονται σε αυτό πρώην πολιτικοί», σημειώνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, το lobbying, καθώς και άλλες τακτικές πολιτικής επιρροής, μπορεί να σταματήσουν να είναι αποτελεσματικές, όταν μια τράπεζα βρεθεί σε μεγάλη οικονομική δυσκολία και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κλεισίματος.

Η έκθεση της ΕΚΤ δεν συνυπολογίζει το αδήλωτο ή έμμεσο lobbying, κάτι που σημαίνει ότι η πραγματική επίπτωση του lobbying μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Οι αποδείξεις μας δείχνουν πως οι δαπάνες για lobbying αυξάνονται και πως οι τράπεζες αυξάνουν τις ενέργειες επιρροής τους», τονίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v