Rio Tinto: Μείωση 80% στα κέρδη το α' εξάμηνο

Η βουτιά της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος, λόγω του κορεσμού και της χαμηλής ζήτησης στην Κίνα, οφείλεται για τη μεγάλη πτώση στα κέρδη της Rio Tinto το πρώτο εξάμηνο. Η εταιρία πάντως εκτιμά ότι θα επιστρέψει πάνω από 6 δισ. δολάρια στους μετόχους της φέτος.

Rio Tinto: Μείωση 80% στα κέρδη το α εξάμηνο

Σημαντική μείωση της τάξης του 80% εμφάνισε στα κέρδη της η μεταλλευτική πολυεθνική εταιρία Rio Tinto κατά το πρώτο εξάμηνο, οπότε τα καθαρά της κέρδη ήταν 806 εκατ. δολάρια, έναντι 4,4 δισ. το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους.

Η μεγάλη πτώση οφείλεται κυρίως στη βουτιά της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος, λόγω της κορεσμένης αγοράς και της μείωσης της ζήτησης στην Κίνα.

Τα υποκείμενα κέρδη της εταιρίας ήταν το πρώτο εξάμηνο 2,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 43%, αφού πέρυσι ήταν 5,1 δισ.

Η μεταλλευτική εταιρία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της 154 εκατ. τόνων ήταν κατά 11% μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο το 2014, λόγω της αύξησης της παραγωγής στην περιοχή Πιλμπάρα της Δυτικής Αυστραλίας.

Η Rio Tinto ανέφερε ότι μείωσε τα κόστη της κατά τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια και είχε καθαρό χρέος 13,7 δισ. δολαρίων. Όπως τόνισε, οι μειώσεις των δαπανών, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα χαμηλότερα κόστη της ενέργειας αντιστάθμισαν περίπου το 40% της πτώσης της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Σαμ Γουόλς, ανέφερε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς τα αποτελέσματα ήταν εύρωστα, ενώ η Rio Tinto εκτίμησε ότι θα επιστρέψει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια στους μετόχους της φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v