Η Fed ανησυχεί για τον χαμηλό πληθωρισμό και δεν θα κινηθεί προτού τον δει να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα, υποστήριξε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Στάνλεϊ Φίσερ.
«Η ενδιαφέρουσα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι πως η απασχόληση αυξάνεται σχετικά γρήγορα σε σχέση με πριν, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλά. Και η ανησυχία έχει να κάνει με το ότι δεν πρέπει να κινηθούμε προτού δούμε τον πληθωρισμό να ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και η απασχόληση», τόνισε ο κ. Φίσερ.
Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται προσωρινά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των εμπορευμάτων. «Μεγάλο μέρος του τρέχοντος πληθωρισμού είναι προσωρινό. Έχει να κάνει με την πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου. Έχει να κάνει με την πτώση στην τιμή των πρώτων υλών», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
«Είναι πράγματα που θα σταθεροποιηθούν σε κάποιο σημείο», σημείωσε ο κ. Φίσερ. «Είμαστε σε μια κατάσταση με σχεδόν πλήρη απασχόληση αλλά πολύ χαμηλό πληθωρισμό».
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα από το 2008, αλλά έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μέσα στο 2015.
«Τα επιτόκια δεν θα μείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα για πάντα και πρέπει να κοιτάμε προς τα μπρος», ανέφερε ο κ. Φίσερ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin