Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Σε υψηλά 3 ετών η παραγωγή αργού πετρελαίου

Την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου τον Ιούλιο ανακοίνωσε με έκθεσή του ο ΟΠΕΚ. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρότι η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι μείωσε κατά πολύ τη δική της παραγωγή. Το Ιράν αύξησε την παραγωγή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

ΟΠΕΚ: Σε υψηλά 3 ετών η παραγωγή αργού πετρελαίου

Η παραγωγή αργού πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τον περασμένο μήνα, λαμβάνοντας ώθηση από την ενίσχυση της παραγωγής του Ιράν.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών, ο οποίος έχει υπ' ευθύνη του το 40% της παροχής πετρελαίου παγκοσμίως, αύξησε την παραγωγή κατά 100.700 βαρέλια την ημέρα, σε 31,5 εκατ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρότι η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι μείωσε κατά πολύ τη δική της παραγωγή.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν σε χαμηλά έξι μηνών στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα -κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι-, καθώς η αυξανόμενη προσφορά από τον ΟΠΕΚ, η ανθεκτική παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα, παρατείνουν τον παγκόσμιο κορεσμό.

Το Ιράν έφτασε στις 14 Ιουλίου σε συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία μπορεί να ελαφρύνει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της αργότερα μέσα στο έτος, σε αντάλλαγμα του περιορισμού της πυρηνικής της δραστηριότητας.

«Με δεδομένη τη μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μέχρι στιγμής φέτος, μαζί με κάποια σημάδια βελτίωσης των οικονομιών των μεγάλων καταναλωτριών χωρών, η ζήτηση του αργού πετρελαίου τους ερχόμενους μήνες θα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται και έτσι, σταδιακά, να μειώνει την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης του πετρελαίου», αναφέρει η γραμματεία του ΟΠΕΚ, με έδρα τη Βιέννη, στην έκθεσή της.

Το Ιράν αύξησε την παραγωγή κατά 32.300 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σε 2,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αριθμός που καταδεικνύει τη μεγαλύτερη παραγωγή της χώρας από τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΟΠΕΚ από δευτερογενείς πηγές, όπως μέσα μαζικής ενημέρωσης και διεθνείς θεσμούς. Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν προκειμένου να ανακοπεί η πυρηνική έρευνα της χώρας εφαρμόστηκαν τον Ιούλιο εκείνου του έτους.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ, η οποία περιλαμβάνει και στοιχεία που έχουν δώσει απευθείας τα 12 μέλη του, αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή της τον Ιούλιο κατά 202.700 βαρέλια την ημέρα, σε 10,36 εκατ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση για τη χώρα, από τον Αύγουστο του 2014.

Πάντως, ο ΟΠΕΚ αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις του για το 2016, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα. Όπως αναφέρει, η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί το 2016 κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 1,4%, σε 94 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v