Κινήσεις σταθεροποίησης των αγορών από τη Ν. Κορέα

Εν μέσω εντάσεων, η Νότια Κορέα δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών της. Παρακολουθεί στενά τους εξωτερικούς κινδύνους, ενώ εκτιμάται ότι εφόσον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, καμία πλευρά δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

Κινήσεις σταθεροποίησης των αγορών από τη Ν. Κορέα

Η Νότια Κορέα δεσμεύτηκε να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές της αγορές εν μέσω των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων και τη μεταβλητότητα.

Η Τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες να ηρεμήσουν οι αγορές είναι σημαντικές, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί στενά τους εξωτερικούς κινδύνους και θα βρίσκει μέτρα για να τους μετριάσει, αν αυτό χρειαστεί.

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συνέχισαν τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις τους τη Δευτέρα, με στόχο τον περιορισμό των εντάσεων στα βαριά οχυρωμένα σύνορά τους. Το Υπουργείο Οικονομικών της πρώτης ανέφερε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα «δράσει προληπτικά», αν η αστάθεια στην αγορά εξαπλωθεί.

«Η ισοπαλία ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά ήρθε τη στιγμή που η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη της Κίνας ήδη αύξανε τη μεταβλητότητα στην αγορά», εξήγησε ο Oh Suktae, οικονομολόγος της SG Securities με βάση τη Σεούλ. «Δεν υπάρχουν πολλά που να μπορούν να κάνουν οι φορείς χάραξης πολιτικής, αν γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Το ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πιθανότατα σημαίνει ότι κανείς από τους Κορεάτες δεν θέλει περισσότερη ένταση», τόνισε.

Ο Park Geun Hye, πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ζήτησε τη Δευτέρα από τους αξιωματούχους να παρακολουθούν τις αγορές προκειμένου να προλάβουν τυχόν «ανησυχία» σχετικά με τους κινδύνους που αφορούν στην εξάπλωση της Βόρειας Κορέας. Στο μεταξύ, το γουάν έπεσε στα 1.199,68 ανά δολάριο, δηλαδή στα χαμηλότερά του επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011.

Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και η αβεβαιότητα στις αναδυόμενες αγορές μεταξύ των οποίων και η Κίνα, έχουν περιορίσει την ελκυστικότητα της Νότιας Κορέας στους ξένους επενδυτές. Στοιχεία που έδωσε η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή καταδεικνύουν ότι τον περασμένο μήνα οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τις εκμεταλλεύσεις τους τόσο σε τοπικά ομόλογα όσο και σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v