Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της για τους Σύριους πρόσφυγες

Η Γερμανία αναστέλλει την ισχύ του Δουβλίνου ΙΙ, ανοίγοντας τα σύνορά της στους Σύριους που αναζητούν άσυλο. Γαλλογερμανικές πιέσεις για δημιουργία πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της για τους Σύριους πρόσφυγες

Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες πως όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία, ασχέτως της χώρας εισόδου. Η απόφαση αυτή καθιστά τη Γερμανία την πρώτη χώρα της ΕΕ που ουσιαστικά αναστέλλει το πρωτόκολλο του Δουβλίνου, το οποίο υπεγράφη το 1990 και στην ουσία αναγκάζει τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθουν.

Όπως αναφέρει o Independent, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων επικύρωσε εντολή για την αναστολή ισχύος του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. «Η Γερμανία θα γίνει το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτημάτων τους», αναφέρεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Όλες οι πρόσφατες εντολές απέλασης για Σύριους πρόσφυγες θα ανακληθούν, όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση, ενώ οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από τη Συρία δεν θα αναγκάζονται πλέον να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια προκειμένου να καθοριστεί ποiα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία μπήκαν.

Σημειώνεται πως μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2015, η Γερμανία καταχώρησε 44.417 αιτήσεις από Σύριους πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο.

Η απόφαση αυτή της Γερμανίας εντείνει τις πιέσεις προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -περιλαμβανομένης της Βρετανίας- που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ως νομική βάση προκειμένου να αρνηθούν να δεχθούν οποιοδήποτε μερίδιο από τους πρόσφυγες που εισρέουν στην Ευρώπη από τη Μέση Αναστολή και την Αφρική.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντησή τους χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v