Ευέλικτη προσέγγιση επιλέγει η ΕΕ στις τραπεζικές διασώσεις

Η συμφωνία διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με προστασία των καταθετών δείχνει ότι η κοινοτική οδηγία BRRD θα εφαρμόζεται επιλεκτικά από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., με στόχο τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Τι λένε οι αναλυτές.

Ευέλικτη προσέγγιση επιλέγει η ΕΕ στις τραπεζικές διασώσεις

Οι κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία των φορολογουμένων από την ανάγκη διάσωσης προβληματικών τραπεζών λογικά θα εφαρμοστεί με ευελιξία λόγω των ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων, όπως δείχνει και η συμφωνία με την Ελλάδα, δηλώνουν στο Reuters αναλυτές και δικηγόροι. 

Αυτή η ευελιξία σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εγγύηση ότι δεν θα χρειαστεί να ξανασώσουν προβληματικές τράπεζες, τονίζει το πρακτορείο. 

Στην ελληνική διάσωση θα υπάρξει bail in των ομολογιούχων, αλλά οι καταθέτες θα προστατευθούν για να αποφευχθεί ένα περαιτέρω πλήγμα στην ελληνική οικονομία. 

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την "επιλεκτική" εφαρμογή των νέων κανόνων της Ε.Ε. που υιοθετούνται από τον Ιανουάριο, στους οποίους αναφέρεται ότι όλοι, από τους μετόχους και τους πιστωτές έως τους ανασφάλιστους καταθέτες, εμπλέκονται στη διάσωση μιας τράπεζας, προτού εισέλθει δημόσιο χρήμα. 

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ακόμη και με τους νέους κανόνες, την οδηγία BRRD, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επέλεξαν να εξαιρέσουν τους Ελληνες καταθέτες. 

Ο Nicolas Veron του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες θεωρεί ότι τα μαθήματα από την εμπειρία του bail in των καταθετών στην Κύπρο οδήγησαν στην εξαίρεση των καταθετών στην Ελλάδα, κάτι που δίνει και μια γεύση για τη διαχείριση αντίστοιχων προβλημάτων στο μέλλον. "Είμαστε ακόμη στο πρώιμο στάδιο του πώς εφαρμόζεται στην πράξη η οδηγία BRRD, η μετάβαση θα είναι μακρά και θα σηματοδοτείται από την εξέταση μεμονωμένων περιπτώσεων και όχι μόνο από την ίδια τη νομοθεσία".

"Θα ήταν λάθος να αποκλείσουμε τη χρήση δημόσιου χρήματος στο μέλλον", υπογράμμισε.

Στην περίπτωση της Κύπρου, εξετάστηκε το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης, ενώ στην ελληνική περίπτωση, τα χρήματα των ανασφάλιστων καταθέσεων ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε μικρές επιχειρήσεις που τα χρειάζονται για πληρωμές προσωπικού και για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία.

Αυτό δείχνει ότι οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν επιλεκτική προσέγγιση και στο μέλλον, για να εξαιρέσουν πιθανό bail in εμπλεκόμενων μερών, εάν χρειαστεί για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v