Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βιομηχανία πετρελαίου χρειάζεται μισό τρισ. δολάρια

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια λήγει μεγάλο μέρος του χρέους των εταιριών πετρελαίου, των οποίων τα ομόλογα με απόδοση από 10% και πάνω έχουν τριπλασιαστεί. Οι μεγάλοι παραγωγοί μάλλον θα επιβιώσουν, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μικρότεροι θα έχουν προβλήματα.

Η βιομηχανία πετρελαίου χρειάζεται μισό τρισ. δολάρια

Σε μία περίοδο κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της των τελευταίων έξι χρόνων, οι πετρελαιοπαραγωγοί πρέπει να βρουν μισό τρισ. δολάρια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, κάποιοι μπορεί να μην τα καταφέρουν.

Κατά το περασμένο έτος, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ομολόγων εταιριών πετρελαίου και αερίου, με απόδοση 10% ή και περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αυτό έχει δημιουργήσει χρέος για 168 εταιρίες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, ενώ η αναλογία καθαρού χρέους προς τα κέρδη είναι στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

«Η μορφή και το σχήμα της βιομηχανίας πετρελαίου πιθανότατα θα αλλάξει μέσα στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια, καθώς οι εταιρίες θα βγουν απ' αυτό», τόνισε η Κίμπερλι Γουντ της Norton Rose Fulbright, προσθέτοντας πως «αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, ο αριθμός των πτωχεύσεων και των βεβιασμένων συμφωνιών αναμφίβολα θα αυξηθεί».

Η αποπληρωμή χρέους θα αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας, με 81 δισ. δολάρια να λήγουν φέτος, περίπου 85 δισ. το 2016 και 129 δισ. το 2017, σύμφωνα με έρευνα της BMI Research. Ένα σύνολο 550 δισ. δολαρίων σε ομόλογα και δάνεια πρέπει να καταβληθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στους Αμερικανούς παραγωγούς αντιστοιχεί το 20% του χρέους που λήγει το 2015, οι κινεζικές εταιρίες ακολουθούν με 12% και στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η Βρετανία με 9%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ομολόγων που αποδίδουν περισσότερο από 10% έχει παραπάνω από τετραπλασιαστεί μέσα στο περασμένο έτος, ενώ 26 ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου έχουν ομόλογα σε αυτή την κατηγορία, μεταξύ των οποίων οι Gulf Keystone Petroleum και Enquest.

Όπως σχολίασε η Κίμπερλι Γουντ, οι πετρελαιοπαραγωγοί που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο μάλλον θα βγουν αλώβητοι από αυτή την κατάσταση. Ωστόσο τόνισε ότι οι μικρότεροι παραγωγοί, οι οποίοι εξαρτώνται από λιγότερα περιουσιακά στοιχεία, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

«Προφανώς, αυτές οι εταιρίες που έχουν χρέος θα έχουν το ένα μάτι τους στις τιμές του πετρελαίου», επεσήμανε και ο Κρίστοφερ Χέινς, ανώτατος αναλυτής της BMI για το πετρέλαιο και το αέριο. «Με τα έσοδα να καταρρέουν και το χρέος σύντομα να λήγει, όλο και περισσότερες εταιρίες μπορεί να σταθούν ανίκανες να ανταποκριθούν στις ημερομηνίες των πληρωμών», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v