Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύσεις κατά των 10 μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών

Για απόκρυψη του κινδύνου δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα μηνύουν Αμερικανοί καταναλωτές 10 από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Ισχυρίζονται ότι οι εταιρίες θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει θανάτους και τραυματισμούς μόνο με ένα φθηνό εξάρτημα.

Μηνύσεις κατά των 10 μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών

Αμερικανοί καταναλωτές μήνυσαν χθες, Τετάρτη, 10 από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, με τον ισχυρισμό ότι οι εταιρίες απέκρυψαν τους κινδύνους δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια οχήματα. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι εξοπλισμένα με μίζα χωρίς κλειδί, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί 13 θάνατοι.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, το μονοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται όταν οι οδηγοί αφήνουν τις μηχανές των οχημάτων τους αναμμένες αφού πάρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό τους μπρελόκ, έχοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι μηχανές σβήνουν αυτόματα. Τα αυτοκίνητα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού, αρκεί να εντοπίσουν το ηλεκτρονικό μπρελόκ του οχήματος κάπου κοντά.

Οι 28 ενάγοντες που έχουν κάνει επώνυμη καταγγελία υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή ακόμα να έχει «θανάσιμες» συνέπειες για όσους εισπνέουν το αέριο, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που βάζουν τα οχήματά τους στο γκαράζ που επικοινωνεί με το σπίτι τους. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως το ελάττωμα αυτό μειώνει τη μεταπωλητική αξία των αυτοκινήτων τους.

Οι κατηγορούμενοι είναι οι BMW, Mercedes Benz, Fiat Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Nissan, Toyota και Volkswagen. Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε, οι 10 αυτοκινητοβιομηχανίες γνώριζαν από καιρό τους κινδύνους της μίζας χωρίς κλειδί, που είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον από το 2003.

Οι ενάγοντες υπογραμμίζουν ότι οι εταιρίες θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει τους 13 θανάτους από προήλθαν από δηλητηρίαση, καθώς και άλλους τραυματισμούς, με την εγκατάσταση ενός φθηνού εξαρτήματος που θα σβήνει αυτόματα τη μηχανή του αυτοκινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v