Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερέ: Κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κρίσεων αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Η σκέψη της εκδίωξης ενός μέλους από το ευρώ μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες, τόνισε ο Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι οι ελαττωματικοί πολιτικοί μηχανισμοί της Ευρώπης μπορεί να επιφέρουν χαμηλή ανάπτυξη και επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Κερέ: Κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κρίσεων αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Οι ελαττωματικοί πολιτικοί μηχανισμοί της Ευρώπης καταδικάζουν το μπλοκ σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις, ενώ η σκέψη της εκδίωξης ενός μέλους από το ευρώ αποτελεί «κακό τζίνι» με αποσταθεροποιητικές συνέπειες, όπως τόνισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Κερέ υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνάντησης Γάλλων διπλωματών στο Παρίσι, ότι η εκδίωξη ενός μέλους από το ευρώ θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποια χώρα θα είναι η επόμενη, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, το ευρώ θα είναι αμετάκλητο. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ απέρριψε την πρόταση την οποία στήριξε η Γερμανία και μερικά ακόμη μέλη πριν την οριστικοποίηση της τρίτης διάσωσης της Ελλάδας, για «προσωρινή» έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

«Το τζίνι δε θα ξαναμπεί στο μπουκάλι, μέχρι να γίνει σαφές ότι ένας τέτοιος κίνδυνος δε θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί και πάλι», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι οι ατέρμονες πολιτικές διαπραγματεύσεις, ιδίως σχετικά με την αναδιανομή, πολώνουν τη διαμάχη σε εθνικό επίπεδο και δε διευκολύνουν τη θέσπιση μίας ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης. «Η διατήρηση αυτής της προσέγγισης θα μας καταδίκαζε σε ένα μέλλον χαμηλής ανάπτυξης και επαναλαμβανόμενων κρίσεων», επεσήμανε.

Όπως προειδοποίησε, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενώ οι υπερβολικές απαιτήσεις από την κεντρική τράπεζα θα έβλαπταν την αποτελεσματικότητα και την νομιμότητα της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. «Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να καρπωθεί πλήρως τα οικονομικά οφέλη της νομισματικής μας ένωσης και να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

Επιπλέον, το στέλεχος της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε υπέρ της τραπεζικής ένωσης και υπονόησε ότι ο ESM θα μπορούσε να γίνει η βάση ενός «Υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v