Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Η κινέζικη ηγεσία έχασε το τρένο της αντίδρασης

Η κινεζική ηγεσία δε θα μπορέσει να αντιδράσει αρκετά γρήγορα για να αποφύγει την επιβράδυνση της οικονομίας, υποστηρίζει η Citi. Σημειώνει ότι τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της χώρας πιθανώς είναι αναξιόπιστα.

Citigroup: Η κινέζικη ηγεσία έχασε το τρένο της αντίδρασης

Η Κίνα βυθίζεται στην ύφεση και η ηγεσία δε θα αντιδράσει αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγει μία μεγάλη επιβράδυνση, εφαρμόζοντας μεγάλης κλίμακας δημοσιονομικές πολιτικές για να τονώσει τη ζήτηση, τόνισε ο ανώτατος οικονομολόγος του Citigroup, Willem Buiter.

Όπως επεσήμανε ο ειδικός, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σταματήσει την κινεζική ύφεση είναι ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στην κατανάλωση, που θα χρηματοδοτείται από την κεντρική κυβέρνηση και θα αποτιμηθεί από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

«Παρότι η οικονομία το ζητάει απελπισμένα, η κινεζική ηγεσία δεν είναι έτοιμη», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια οικονομία που πέφτει σε ύφεση». Ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, προσπαθεί να υπερασπιστεί έναν στόχο για οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 7%, σε μία περίοδο κατά την οποία η ανησυχία για τη μείωση της ζήτησης τροφοδοτεί τη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές. Ο πραγματικός ρυθμός επέκτασης είναι «πιθανότατα κάπου κοντά στο 4,5% ή λιγότερο».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να αποφύγει κίνητρα παρόμοια με εκείνα που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, που οδήγησε σε μεγάλο κύμα χρεών τοπικών κυβερνήσεων και εταιριών.

Πάντως, κάποιοι οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν εδώ και καιρό αμφισβητήσει την ακρίβεια των δεδομένων που αφορούν στην επίσημη ανάπτυξη της Κίνας.

Το 2007 και πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Λι Κετσιάνγκ είχε αναφέρει ότι τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν «τεχνητά» και ως εκ τούτου αναξιόπιστα, όπως δημοσιεύτηκε στη WikiLeaks το 2010. Οι αναλυτές του Bloomberg τοποθέτησαν το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας για το πρώτο μισό του έτους στο 6,3%, ενώ το επίσημο ποσοστό ήταν 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v