Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kίνα: «Ομολογία» ρεπόρτερ για πρόκληση πανικού στις αγορές

Κινέζος ρεπόρτερ «ομολόγησε» στον αέρα ότι προκάλεσε πανικό στις αγορές με τα δημοσιεύματα του. Την περασμένη Τρίτη η αστυνομία συνέλαβε 11 υπόπτους για παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγορά.

Kίνα: «Ομολογία» ρεπόρτερ για πρόκληση πανικού στις αγορές

Δημοσιογράφος μεγάλου οικονομικού περιοδικού της Κίνας δήλωσε ότι είναι υπεύθυνος για την πρόκληση «πανικού και αναστάτωσης» στην χρηματιστηριακή αγορά, σε μια δημόσια ομολογία σε κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

«Έλαβα τις πληροφορίες από προσωπικές συζητήσεις, μια συμπεριφορά που είναι αντικανονική, ενώ συμπεριέλαβα την προσωπική μου κρίση και τις υποκειμενικές μου απόψεις για να ολοκληρώσω την είδηση» παραδέχτηκε ο Γουανγκ Ξιαολού, ρεπόρτερ του οικονομικού περιοδικού Caijing.

«Δεν έπρεπε να δημοσιεύσω μια έκθεση με τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή. Δεν έπρεπε να το είχα κάνει αυτό μόνο για να τραβήξω την προσοχή προκαλώντας τόσο μεγάλες απώλειες στην χώρα και στους επενδυτές. Το μετανιώνω και είμαι έτοιμος να ομολογήσω το έγκλημα μου» τόνισε στο κεντρικό κρατικό κινεζικό κανάλι.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η ομολογία του κ. Γουάνγκ έγινε μετά την σύλληψη του με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών πληροφοριών για το χρηματιστήριο.

Η σύλληψη του Κινέζου δημοσιογράφου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας των κινεζικών αρχών για τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στο κραχ του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Οι κινεζικές μετοχές έχουν καταγράψει βουτιά 40% από το υψηλό της 12ης Ιουλίου.

Προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας κάλεσαν ανώτατους υπαλλήλους από 19 χρηματιστηριακές εταιρίες και βιομηχανικούς οργανισμούς που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τους διέταξε να εντείνουν την επίβλεψη των αγορών.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι 22 υποθέσεις εκμετάλλευσης πληροφοριών, χειραγώγησης της αγοράς και «διάδοσης φημών σχετικά με την αγορά» έχουν δοθεί στην αστυνομία.

Την περασμένη Τρίτη, έπειτα από πτώση της τάξης του 22% στο χρηματιστήριο της Κίνας μέσα σε τέσσερις μέρες διαπραγμάτευσης -η χειρότερη πτώση για περίπου 20 χρόνια- η αστυνομία συνέλαβε 11 υπόπτους για «παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v