Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Χασούρα ενός μηνός καλύφθηκε σε... τρεις ημέρες

Η πρόθεση του ΟΠΕΚ και των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου ανέβασε της τιμές του. Η άνοδος που σημείωσε μέσα σε τρεις μέρες εξισορρόπησε απώλειες ενός μήνα, αν και κάποιοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί.

Πετρέλαιο: Χασούρα ενός μηνός καλύφθηκε σε... τρεις ημέρες

Ο ΟΠΕΚ έκανε γνωστό ότι μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στο μέλλον και οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή φέτος, οδηγώντας την αγορά του μαύρου χρυσού ξανά σε bull market, λιγότερο από μία εβδομάδα από τη στιγμή που άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και έξι χρόνια. Οι τιμές ανέβηκαν κατά 8,8% τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη - τα μεγαλύτερα κέρδη που έχουν σημειωθεί μέσα σε τρεις μέρες, εδώ και 25 χρόνια.

Η αμερικανική Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) μετέβαλε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η ποσότητα του πετρελαίου που βγαίνει από τη γη. Αντλεί πλέον στοιχεία από παραγωγούς σε κράτη-κλειδιά, αντί να βασίζεται σε δεδομένα που παίρνει από κρατικές υπηρεσίες και υπολογιστικά μοντέλα. Ως εκ τούτου, «13,2 εκατ. βαρέλια παραγωγής πετρελαίου εξαφανίστηκαν με μία ανάρτηση σε κυβερνητικό μπλογκ», όπως εξηγεί το Bloomberg.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ, στον οποίο αντιστοιχεί περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, δεσμεύτηκε εκ νέου να μιλήσει με τους υπόλοιπους εξαγωγείς αργού, προκειμένου να επιτευχθούν «δίκαιες και λογικές τιμές», σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση του Οργανισμού. Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ δε θα στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου με τη μείωση της προσφοράς, αν δε συμφωνήσουν και τα κράτη που δεν αποτελούν μέλη του, να μοιραστούν το βάρος.

Μετά τις αναθεωρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να εξισορροπηθεί το συντομότερο στις αρχές του επόμενου έτους, εκτίμησε ο Phil Vergeler της PKVerleger.

Πάντως, ο Ed Morse του Citigroup προειδοποίησε πως τα θετικά δημοσιεύματα σε ό,τι αφορά την αγορά, καθώς και το γεγονός ότι αμβλύνθηκαν τα πονταρίσματα επενδυτών σε νέα πτώση (σ.σ. το τελευταίο διάστημα ήταν τριπλάσια από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας) οδήγησε στη βραχυπρόθεσμη άνοδο. Ταυτόχρονα, όπως σχολίασε, είναι πολύ νωρίς για να εμπιστευτεί κανείς τα νέα δεδομένα της EIA, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς πως μία χώρα που δεν ανήκει στο ΟΠΕΚ θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v