Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τριετίας η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

Αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη είναι ακόμη υψηλή, εμφάνισε απροσδόκητη μείωση τον Ιούλιο. Είναι ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης, αλλά ο Μ. Ντράγκι ζητά βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σε χαμηλό τριετίας η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο

«Μειώθηκε απροσδόκητα» η ανεργία στην ευρωζώνη, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί ένδειξη της οικονομικής ανάκαμψης του μπλοκ.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 10,9% τον Ιούλιο, από 11,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Eurostat την Τρίτη. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ ξεπέρασε και τις προσδοκίες των αναλυτών του Bloomberg που είχαν εκτιμήσει το ποσοστό στο 11,1%.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο μέρες πριν τη συνάντηση των φορέων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, όπου θα συζητηθούν η επίδραση της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πτώση του πληθωρισμού. Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προέβλεψε ανάπτυξη στην περιοχή της ευρωζώνης της τάξης του 1,5% φέτος, καθώς και 1,9% για το 2016.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, με την ανεργία να βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, και να εμποδίζει μία άνοδο στην ανάπτυξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Επισημαίνεται το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η ανεργία άγγιξε το 22,2% τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v