Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Barclays χακάρει τον... εαυτό της

Όλο και περισσότερες τράπεζες «επιτίθενται» στα συστήματά τους, προκειμένου να προλάβουν τους χάκερ. Η Barclays έχει συστήσει για αυτό τον σκοπό τη λεγόμενη «κόκκινη ομάδα», ενώ αυξάνει τη δαπάνη της για την ασφάλεια κατά 20%.

Η Barclays χακάρει τον... εαυτό της

Τα κενά στην ασφάλειά της προσπαθεί να ανακαλύψει η Barclays, προκειμένου να προλάβει τους εγκληματίες του διαδικτύου.

Ο Troels Oerting, στέλεχος στην ασφάλεια της τράπεζας, έχει δημιουργήσει τις τελευταίες εβδομάδες τη λεγόμενη «κόκκινη ομάδα», η οποία επιτίθεται στα ψηφιακά αμυντικά συστήματα της τράπεζας με έδρα το Λονδίνο. Στόχος του είναι να ανακαλύψει ελαττώματα και να τα διορθώσει, πριν καταφέρουν να τα εκμεταλλευτούν οι κλέφτες.

«Μιμούμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι εγκληματίες θα προσπαθήσουν να ''μπουν'' στην τράπεζα», δήλωσε ο Oerting, προσθέτοντας πως «η κόκκινη ομάδα θα κάνει την ίδια δουλειά, δοκιμάζοντας την ικανότητά μας να εντοπίζουμε, να προλαμβάνουμε, να αντιστεκόμαστε».

Όπως εξηγεί το Bloomberg, όλο και περισσότερες τράπεζες συνθέτουν δικές τους ομάδες οι οποίες «λειτουργούν και σκέφτονται σαν εγκληματίες του κυβερνοχώρου», αφού οι χάκερ αποκτούν όλο και περισσότερη εμπειρία και υιοθετούν υψηλού επιπέδου δράση.

Οι συνέπειες της αποτυχίας πάταξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επώδυνες, όπως κατέδειξε και το παράδειγμα του AshleyMadison.com τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, πέρυσι, χάκερ έφτασαν πολύ βαθιά στα συστήματα της JP Morgan κλέβοντας προσωπικά δεδομένα 83 εκατ. ανθρώπων και μικρών επιχειρήσεων, ελάχιστους μήνες μετά τη δέσμευση της τράπεζας να δαπανά 250 εκατ. δολάρια τον χρόνο για την ασφάλειά της στον κυβερνοχώρο.

Πάντως, όπως σχολιάζει το Bloomberg, η πρόληψη αυτού του τύπου απαιτεί χρήματα, γνώση και επαγρύπνηση, ενώ και αυτά ακόμη δεν είναι αρκετά. «Βελτιώνουν τους τρόπους με τους οποίους μπαίνουν, όλη την ώρα», επεσήμανε ο Oerting. «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις από αυτές που διαβάζετε στον Τύπο», τόνισε, προσθέτοντας πως η Barclays θα αυξήσει τη δαπάνη της γι' αυτό τον λόγο κατά 20%, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της για την άμυνα στο διαδίκτυο.

«Θέλουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους και τους πελάτες μας ασφαλείς», κατέληξε. «Για αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να αξιολογήσουμε τις απειλές, τους ελέγχους και να δούμε αν έχουμε κενά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v