Τετραπλασιασμό των προσφύγων που θα δέχεται η Ευρώπη, ζητά ο Γιούνκερ

Στο πλαίσιο του σχεδίου που θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ζητά τον τετραπλασιασμό των προσφύγων που θα φιλοξενεί η Ευρώπη, νέους κανόνες για τους μετανάστες από τα Βαλκάνια και τη δημιουργία «ταμείου» για τη βόρεια Αφρική.

Τετραπλασιασμό των προσφύγων που θα δέχεται η Ευρώπη, ζητά ο Γιούνκερ

Μεγάλη αύξηση του αριθμού προσφύγων που θα απαιτείται από τις ευρωπαϊκές χώρες να φιλοξενήσουν αναμένεται να προτείνει την επόμενη εβδομάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρηματολόγησε πως το νούμερο των ανθρώπων που θα δέχονται προσωρινό καταφύγιο θα πρέπει να ανέβει σε 160.000, από 40.000 που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης και τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, οι μετανάστες που θα μετακινηθούν θα είναι εκείνοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν, ακόμη, νέους κανόνες με βάση τους οποίους πολίτες χωρών που είναι υποψήφια μέλη της ΕΕ δε θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πολιτικό άσυλο. Αυτό το μέτρο φιλοδοξεί να αποτρέψει μετανάστες από τα Βαλκάνια –και ιδιαίτερα από τη Βοσνία και το Κόσοβο- να εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ουγγαρίας.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης ένα «ταμείο» για τη βόρεια Αφρική, που θα αποσκοπεί στο να συνδράμει τη σταθεροποίηση πολλών από τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι μετανάστες.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε σχολίασε τις πληροφορίες αυτές, τονίζοντας ότι «δε θα σχολιάσουμε διαρροές, φήμες ή κουτσομπολιά».

Πάντως, η πρόταση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης ξανασκέφτονται την έντονη αντίθεσή τους στο σχέδιο του διαμοιρασμού των προσφύγων μέσα από ένα σύστημα ποσόστωσης, καθώς η μεταναστευτική κρίση κλιμακώνεται και η πίεση από τα δυτικά κράτη, όπως η Γερμανία, αρχίζει να τους επηρεάζει.

Την Παρασκευή, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσέχικη Δημοκρατία θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v