Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντε Γκίντος: Η Ισπανία είναι κερδισμένη από τη βουτιά του πετρελαίου

Σε επιτάχυνση της ισπανικής ανάπτυξης, τρεις φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου της ευρωζώνης, οδηγεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας. Η χώρα είναι «καλά προστατευμένη» από την κινεζική επιβράδυνση.

Ντε Γκίντος: Η Ισπανία είναι κερδισμένη από τη βουτιά του πετρελαίου

Η ισπανική οικονομία έχει επωφεληθεί από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Λουίς ντε Γκίντος. Όπως τόνισε, η Ισπανία είναι καλά προστατευμένη από την κινεζική επιβράδυνση, η οποία οδηγεί μερικώς στην πτώση των τιμών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Μαδρίτη, ο Ισπανός υπουργός δήλωσε ότι τα χαμηλότερα κόστη ενέργειας για καταναλωτές και επιχειρήσεις βοηθούν την επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας του φέτος. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Εισάγουμε την πλειοψηφία των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα στην περίπτωση της ενέργειας», τόνισε ο υπουργός την Τετάρτη, προσθέτοντας πως η Ισπανία κερδίζει από τις εξελίξεις. Όπως επεσήμανε ο ντε Γκίντος, η Ισπανία δεν επηρεάζεται άμεσα από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, διότι μόνο το 2% των εξαγωγών της πάει εκεί. Ωστόσο, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο υπουργός βρίσκεται σε επιφυλακή σε σχέση με τους κινδύνους που ενέχει η διάχυση της επιβράδυνσης σε άλλες αναδυόμενες αγορές και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να πλήξει την ισπανική οικονομία.

«Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει δευτερογενείς επιδράσεις σε άλλες αναδυόμενες αγορές και για την Ισπανία, για παράδειγμα, η εξάπλωση στη Λατινική Αμερική είναι αρκετά σχετική», εξήγησε, καταλήγοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να είναι επιζήμιο».

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει προβλέψει ανάπτυξη 3,3% για το 2015, βασιζόμενη στα χαμηλότερα ενεργειακά κόστη, στα επιτόκια που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ και στο αδύναμο νόμισμα. Μόνο η μείωση στις τιμές του πετρελαίου αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα μειώσει τις δαπάνες των επιχειρήσεων, όπως επεσήμανε ο Ισπανός υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v