Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Διαφωνίες για το ανακοινωθέν

Αξιωματούχοι αναδυόμενων αγορών ήθελαν η ανακοίνωση της G20 να αναφέρει ότι μία αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα αποτελούσε τώρα κίνδυνο για την ανάπτυξη, αλλά στο σχέδιο αποφεύγεται η διατύπωση αυτή.

G20: Διαφωνίες για το ανακοινωθέν

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20) αναμένεται να συμφωνήσουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να καθορίζεται και να ανακοινώνεται με προσοχή, για να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων, αλλά δεν θα χαρακτηρίσουν την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κίνδυνο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου.

Πολλές οικονομίες αναδυόμενων αγορών ανησυχούν ότι όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αυξήσει τα επιτόκια, οι επενδυτές θα αποσυρθούν από άλλες αγορές και θα αγοράζουν στοιχεία ενεργητικού με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, οδηγώντας στην υποτίμηση των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.

Όπως μεταδίδει το AΠΕ, αξιωματούχοι αναδυόμενων αγορών ήθελαν η ανακοίνωση της G20 να αναφέρει ότι μία τέτοια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα αποτελούσε τώρα κίνδυνο για την ανάπτυξη, αλλά στο σχέδιο αποφεύγεται η διατύπωση αυτή.

«Σημειώνουμε ότι, σε αντιστοιχία με τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανότερη σε κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες», αναφέρει το σχέδιο ανακοίνωσης που είναι σε γνώση του Reuters. «Θα διαμορφώσουμε προσεκτικά και με σαφήνεια τα μέτρα μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, να μετριάσουμε την αβεβαιότητα και να προωθήσουμε τη διαφάνεια», αναφέρει το σχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει πριν συμφωνηθεί τελικά αύριο.

Το κείμενο καλωσορίζει την ενίσχυση της δραστηριότητας σε ορισμένες οικονομίες, αλλά σημειώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι χαμηλότερη των προσδοκιών.

Το σχέδιο αναφέρεται έμμεσα και στην υποτίμηση του ρενμίνμπι (γιουάν) από την Κίνα τον Αύγουστο, δίνοντας το μήνυμα ότι η κίνηση αυτή δεν θεωρείται ανταγωνιστική για την ενίσχυση των κινεζικών εξαγωγών. «Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να κινηθούμε στην κατεύθυνση ενός συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα καθορίζονται περισσότερο από την αγορά και της ευελιξίας των ισοτιμιών, ώστε να αντανακλούν τα βασικά οικονομικά μεγέθη, και να αποφεύγουμε μόνιμες ανισορροπίες των ισοτιμιών. Θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και θα αντισταθούμε σε όλες τις μορφές προστατευτισμού», σημειώνεται στο προσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v