Κάλεσμα από τη Ρωσία σε... χρυσοθήρες

Στρατηγικής σημασίας κοιτάσματα της Ρωσίας θα μπορούν να εκμεταλλεύονται ξένες εταιρίες, σύμφωνα με νομοσχέδιο. Έντονο ενδιαφέρον για την εξόρυξη χρυσού βλέπουν μελλοντικά οι ειδικοί. Δύσκολα στην εκμετάλλευση κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου μπορεί να αξιοποιηθούν.

Κάλεσμα από τη Ρωσία σε... χρυσοθήρες

Ζητά και χρυσοθήρες η Ρωσία! Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην πρόσβαση σε ξένες εταιρείες στα κοιτάσματα πετρελαίου και χρυσού, ώστε εταιρίες από το εξωτερικό να μπορούν να εκμεταλλευτούν στη Ρωσία τα λεγόμενα στρατηγικής σημασίας κοιτάσματα, εάν τα ανακαλύπτουν οι ίδιες. Το σχετικό νομοσχέδιο επεξεργάστηκε το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ρωσικής βιομηχανίας εξόρυξης ορυκτού πλούτου είναι ότι τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία ουσιαστικά δεν πραγματοποιείται γεωλογική έρευνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για τη χορήγηση δικαιώματος εξόρυξης στο ανακαλυφθέν κοίτασμα. Με την έγκριση του νέου νόμου, η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά πως η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί.

Όπως εκτιμούν ειδικοί, μελλοντικά το ενδιαφέρον μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού. Οι πρώτες ξένες εταιρίες στη Ρωσία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 έχουν σχεδιάσει και πραγματοποιήσει στη Ρωσία έρευνες και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων 80 ξένες εταιρίες, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Το 2002 οι ξένες εταιρίες άρχισαν να επιδεικνύουν ξανά ενδιαφέρον για τα ρωσικά κοιτάσματα χρυσού, μεταξύ αυτών η καναδική Kinross Gold και η ρωσο-βρετανική Peter Hambro Mining (η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Petropavlovsk).

Και φυσικά στο παιχνίδι του «θαμμένου θησαυρού» μπορούν να μπουν και εταιρίες πετρελαίου. Στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν ακόμη πολλά μεγάλα αλλά δύσκολα στην εκμετάλλευση κοιτάσματα, για τα οποία χρειάζονται ακριβές τεχνολογίες, όπως τα κοιτάσματα στην Αρκτική.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι εταιρίες θα μπορούν να απευθύνονται στην κυβέρνηση για να ζητήσουν άδεια εξερεύνησης και εξόρυξης ορυκτών πόρων, μεταξύ αυτών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, η εταιρία θα λαμβάνει άδεια για τρία έτη. Αν στο διάστημα αυτό ο κάτοχος της άδειας βρει κοίτασμα ομοσπονδιακής (ιδιαίτερα σπουδαίας για τη χώρα) σημασίας, θα λάβει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει ο ίδιος την εξερεύνηση και εξόρυξη, χωρίς πλέον να ζητήσει επιπρόσθετη άδεια από την κυβέρνηση.

Στα κοιτάσματα εντάσσονται τα οικόπεδα με αποθέματα πετρελαίου από 70 εκατ. τόνους και άνω, φυσικού αερίου από 50 δισ. κυβικά μέτρα και άνω, χρυσού από 50 τόνους, χαλκού από 500 χιλ. τόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v